Hae
The Juurakko journal

Itsensä brändäys

Mikä on brändi?

Brändillä tarkoitetaan mielikuvaa ihmisestä, yrityksestä tai tuotteesta. Se syntyy imagon ja maineen summana. Hyvä brändi on haluttu ja sitä kannetaan ylpeydellä. Imago on henkilön tai yrityksen tietoisesti annettu kuva itsestään, kun taas maine tulee muiden vallitsevasta käsityksestä tai mielipiteestä.

Miten sitten henkilöbrändäys luodaan tai mitä hyötyä siitä on? Monet ovat varmasti löytäneet itsensä tilanteesta, jossa Googlettaa treffi kumppaninsa tai tulevan työnantajan. Ihan vain ”just in case”, ettei hän ole mikään etsityin rikollinen tai käy oikeudessa kamppailua työntekijöiden hyvinvoinnin laiminlyönnistä. Miten sitten kun asia on toisinpäin? Sinut Googletetaan, mitä sieltä löytyy ja mitä sinä haluat sieltä löytyvän. Vaikka työnantaja ei saa hakijaansa googlettaa, on se valitettavan yleistä –miksi siitä ei tehtäisi voimavaraa?

Jos ja kun sinun nimesi syötetään Googleen ja se täyttyy railakkaista biletyskuvista. Ensimmäinen ajatus on, että ”tämä ihminen tykkää käydä usein ulkona ja ottaa vähän kuppia.” Todellisuus saattaa kuitenkin olla täysin eri, kuvat voivat saada näkyvyyttä vain siksi, että ne on postannut joku toinen jonka kuvan julkisuus asetukset ovat avoimempia. Sinulla saattaa olla henkilökohtaiset tilit pullollaan kuvia ja postauksia siitä, miten vietät perjantai illan töissä, kuntosalilla tai kotona kirjaa lukien. Mielikuvat ihmisestä itsestään tulee todella nopeasti, eikä kaikki käytä aikaa siihen, että oikeasti tutustuisi ihmiseen jolloin mielikuva voisi muuttua. Tämä ei yleensä haittaa kun kyseessä on yksityinen ”voitas olla kavereita” tilanne, mutta mitä sitten jos työ jää saamatta vain mielikuvan takia? Vaikka työnhakijan Googlettaminen on kielletty, niin miten sitä valvotaan, todetaan tai rangaistaan?

Henkilöbrändi = voimavara

  • Kun aletaan luomaan henkilökohtaista brändia, kannattaa se aloittaa Googlettamalla nimesi. Tiedä mitä sinusta on jo olemassa, mitä haluat poistaa tai lisätä, miten voit parantaa sitä?
  • Kehitä lupaustasi – miksi juuri sinun kanssasi olisi hyvä työskennellä, miksi he tarvitsevat sinut. Mitä sinulla on antaa työyhteisölle, asiakkaille tai maailmalle?
  • Digitalisoidu – jotta voi rakentaa henkilökohtaista brändia, täytyy luoda digitaalinen polku. Yksinkertaisesti täytyy olla helposti löydettävissä. Luo LinkedIn profiili jotta olet löydettävissä ammattikunnallesi. Perusta blogi – kirjoittaminen on löydettävyyden kannalta tärkeää, mutta myös palkitseva oppimisympäristö. Kirjoittaessa haetaan tietoa ja tukea omille ajatuksille sekä mielipiteille. Kirjoittaessa jäsentelet oppimaasi ja pääset syvemmälle tietoisuuteesi tiedoissasi. Ole esillä sosiaalisessa mediassa, facebook, twitter, instagram… Mutta muista, sisältö on tärkeää. Ethän siis ole monessa kanavassa, jos resurssisi eivät riitä niiden sisällön tuottamiseen.

Kun itsensä brändäämisen aloittaa, on hyvä muistaa tiettyjä kulmakiviä. Älä koskaan valehtele, internet ei koskaan unohda ja valheet jäävät aina leijumaan ikävänä varjona maineeseen. Tunnista omat kehityskohteet ja ota ilolla vastaan rakentava kritiikki.

Omat kehityskohteet ovat kirjoittamisessa. Silti perustin blogin ja haluan tuoda omaa ääntäni, mielipiteitä ja arvoja kuuluviin. Kyllähän tässä oppii niiden pilkkujen oikean paikan ja yhdyssanat? Eikös.

Mitä haluan brändiltä?

Haluan tuoda ilmi omia arvoja, osaamista, persoonaa ja potenttiaalia esille. Ne olisivat esillä niin eri työyhteisöille, kuin myös muille joiden kanssa voisi kontaktoitua ja hyödyntää suhteita tulevaisuudessa. Kun kevyet yrittäjän saappaat ovat jo jalassa, ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. On hyödyllistä tutustua ihmisiin ja tuoda heille näinkin avoin kuva minusta itsestään ja mielipiteistäni.

Miten te olette luoneet henkilökohtaista brändiä? 

Koetteko sen tarpeelliseksi ja mitä teistä siinä on tärkeää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *