Hae
The Juurakko journal

Selviytymisopas – äiti, opiskelija ja yrittäjä

Miten kaikesta voi selviytyä?

Elämän suuria kysymyksiä, mutta tärkeintä on tehdä vain niitä asioita mitkä saavat onnelliseksi. Kirjoitan sulle selviytymisoppaan, miten olla äiti, opiskelija ja yrittäjä, samaan aikaan!

Kaikkien omien mielenkiinnon kohteiden yhdistäminen ei ole helppoa ja toisinaan se on todella turhauttavaa. Miten olla hyvä äiti, opiskelija ja samalla loistaa työssäni?

Selviytymisopas

Päällimmäisenä mottona kannattaa pitää meidän monimuoto-opiskelijoiden hokemaa ”ei stressiä”. Kaikesta voi stressata, mutta kannattavin tapa on yrittää tietoisesti vähentää sitä. Tee hengitysharjoituksia! Se on ainakin äideille tuttu juttu, kun ketuttaa oikein suunnattomasti lapsen taiteilut, permanentti tussilla valkoiseen mattoon, kannattaa laittaa silmät kiinni ja hengittää muutaman kerran ihan rauhaksiin.

Yleisen jaksamisen pohja rakentuu hyvän ja säännöllisen ruokavalion ympärille sekä runsaan veden juonnin ja kunnon unien. Ainahan nämä eivät toteudu, ainakaan pienten lasten kanssa unet harvoin menevät edes 6:een tuntiin. Itse pyrin pitämään ruokavalion säännöllisenä, vaikka se yksi suurimpia haasteita on menevässä arjessa. Vaikka tässä olen puolesta puhujana ruokavalion ja veden juonnin tärkeydestä, en voi väittää, että olisin siinä itsekään vielä hyvä. Nämä asiat on silti hyvä tiedostaa ja pyrkiä saamaan kiinni ruokavalion säännöllisyydestä ja riittävästä veden saannista. Sen huomaa heti vireystasossa, kun ravinnonsaanti on kohdallaan!

Miksi pitää tehdä noin paljon kaikkea?

Kaikki ei nauti monen asian samaan aikaan tekemisestä, eikä siinä ole mitään väärää. Itse en ole koskaan osannut keskittyä vain yhteen asiaan kerralla. Siinä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Tärkeää on priorisointi ja organisointi, kun tekee monia juttuja samanaikaisesti. Listaa mitä sinun pitää tehdä, milloin niiden pitää olla valmiita ja merkkaa ne vielä tärkeysjärjestykseen. Tämän jälkeen laita niiden teko ajankohdat kalenteriin! Omia menoja on helppo suunnitella, kun kaikki on ylhäällä. Myös ne mukamas ”pitää” tehdä työt helposti tippuu listalta jo alkumetreillä.

Meillä on kovassa käytössä perheseinäkalenteri, johon merkkaamme koko perheen menot. Milloin on Oliverin jalkapallo, Niilon neuvolat, minulla ripsiasiakkaita, koulupäiviä, Andreaksen koulupäivät ja työpäivä. Merkkaamme myös ylös omat suunnitelmat, milloin menen Niilon kanssa vauvakinoon, milloin tapaan koiralenkki seuraa yms. Näin ollen Andreas tietää myös minun viikko ohjelmani ja pystyy sopimaan, vaikka kahvittelut ystäviemme kanssa silloin kun molemmat ovat kotona.

Koulutehtävien deadlinet minulla on laitettu erikseen isolle liitutaululle, ne hukkuisivat kalenteriin ja haluan nähdä yhdellä vilkaisulla kaikki tehtävät sekä niiden palautus kohdat. Näin pystyn ajoittamaan niiden tekemisen hyvissä ajoin. Minulla on monta tehtävää aloitettu, teen niitä aina kun tulee lisää ideoita, miten asiaa voisi lähestyä. En halua turhaa kiirehtiä niiden teossa, kun deadlineen on yleensä kuukausi tai kaksi aikaa. Joskus on vähemmän, mutta silloin tehtävä on pienempi.

Kun omia tehtäviä listaa ylös, priorisoi ne ja organisoi oman aikataulun kannattaa olla realistinen ja armollinen. Ei ole tarkoitus tuottaa itselleen uupumus tilaa, aloita tehtävät ajoissa, varaudu yllätyksiin, ole armollinen itsellesi, jos kotisi ei kiillä joka hetki (tiedän, viimeinen kohta tuottaa tuskaa).

Pidä omasta hyvinvoinnistasi huolta. Kukaan ei tule sanomaan sinulle, että ”hei, mene sinne jumpalle, kun rentoudut siellä”. Tai ei tule sanomaan ainakaan sillä hetkellä, kun oikeasti tarvitsisi. Pidä siis kiinni siitä, että pääset harrastamaan niitä asioita, joissa rentoudut, on se sitten jumpalla käyntiä, pitkät päiväunet tai kahvittelu ystävien kanssa. Omasta mielenterveydestä ei kannata luopua, jotta voi tehdä kaiken mikä on ”pakko”

Miten olla hyvä äiti, jos opiskelee ja tekee töitä?

Jokaisella on oma käsitys siitä, minkälainen on hyvä vanhempi. Itse pyrin kuuntelemaan lasten murheet, olla aidosti kiinnostunut minkä värinen mato meni päiväkodin pihan vierestä ja opettaa lapsille missä menee rajat, miten käyttäydytään muita ihmisiä kohtaan ja selittää miksi jokin asia on väärin.

Se tunne, kun lapset huutaa, deadlinet stressaavat, koti on siivoton ja asiakas on tulossa ripsiä huollattamaan. Täytyy priorisoida, hengitä syvään, kyykisty lapsen tasolle, kysy rauhallisesti mikä harmittaa? Tämä keskustelu voi tuottaa tulosta tai sitten ei. Istukaa hetki sylikkäin, siihen ei mene kuin muutama minuutti. Isompi lapsi usein rauhoittuu tähän ja saat pahimmat sotkut siivottua ennen asiakkaan saapumista. Koulun deadlinet saa usein sovittua opettajan kanssa, jos oikeasti tulee niin tiukka tilanne, ettei tehtäviä saa palautettua ajoissa.

Yrittäjyys ei minulla ole täysipäiväistä, mutta aikaa vievää se silti on. Ripsitöiden lisäksi täytyy pitää huolta kirjanpidosta, tavarantilauksista, huollattaa välineistöä, keksiä parempia toimintatapoja ja pitää omaa ammattitaitoa yllä sekä kehittää sitä.

Olen palaamassa takaisin ravintola-alalle töihin, joka omalta osaltaan pienentää yrittäjän töitä, mutta nostattaa omaa työtaakkaa huomattavasti. Työtään valittaessa kannattaa olla tarkkana, ei kannata mennä töihin paikkaan jossa ei todennäköisesti viihdy. Mielekäs työ kantaa ja jaksat tehdä muuta joka nostattaa mielialaa! (Tässäkin kannattaa huomioida, milloin on varaa valita ja milloin taloudellinen tilanne pakottaa ottamaan mitä vaan.)

Mitä kaikkea mä teen?

Hauska kysymys, mutta tähän vastausta minulta pyydettiin Instagramin kautta.

  • Käyn koulussa noin 5 päivää kuukaudessa, siihen tehtävät päälle, jolloin opintopisteitä kertyy vuodessa noin 50-55. (1 OP = n. 27h)
  • Otan ripsiasiakkaita vastaan keskimäärin 5as./viikko. Uusia ripsiä tehdessä menee 3h ja huolloissa 2h.
  • Pidän asunnon siisteydestä kiinni parhaani mukaan eli: imuroin, pyykkään, järjestelen (konmaritan) Y M S. Kyl te tiiätte. Tämä on kuitenkin se, mistä tingitään heti jos aika ei riitä
  • Koulutan Vallua, meidän nuorinta koiraa. – Toki teemme tätä mieheni kanssa yhdessä, mutta itse olen nyt ajallisesti päässyt paremmin treenaamaan ohituksia toisten koirien kanssa.
  • Ylläpidän ’Ripsiteknikko Salla Juurakko’ Facebook-sivustoa ja tätä blogiani, jota ajattelin päivittää kerta viikkoon.

Kaikesta selviää kun on armollinen itselleen. Tee asioita mistä nautit, se on avain multitaskingin keskellä jaksamiseen!

TIIVISTELMÄ selviytymisoppaasta:

  • Syö, juo ja nuku hyvin – niin hyvin kuin pystyt (saat).
  • Älä stressaa – anna asioiden mennä omalla painollaan.
  • Pidä asioista kiinni, joista nautit – jos sinä et sitä tee, niin kuka sitten?
  • Priorisoi, organisoi ja ole realistinen – kirjoita tehtäväsi ylös, mitkä niistä on tärkeimpiä? Aloita niistä, ole realistinen ja armollinen tehtävissäsi.

Montako kertaa blogin kirjoittaminen keskeytyi? Monesti, punaisen langan saaminen kiinni on usein haastavaa, mutta kyllä siinä onnistuu, kun tahtoa riittää!

Mitä ajatuksia postaus herättää? Oletko myös multitasking taituri vai keskitytkö mieluummin vain yhteen asiaan kerralla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *