Hae
The Juurakko journal

Synnytys poikkeusoloissa

Monia mietityttää, että miten synnytys onnistuu näissä poikkeusoloissa. Toki pääset edelleen sairaalaan ja synnytys on turvallinen, mutta pääseekö isä mukaan? Mitä jos sääntöjä tiukennetaan niin, että ne joiden pitäs tulla vahtimaan vanhempia lapsia, ei sitten pääsekään? Hoitajat ovat joko karanteenissa, kipeänä tai riskiryhmää.

Miten tämä kaikki tulee vaikuttamaan synnytykseen kokemuksena?

Mietin pitkään, kirjoitanko tästä aiheesta mitään. Joka paikasta pääset lukemaan koronasta, ja sen vaikutuksista ihan kaikkeen. Monet pelkäävät oman ja läheistensä terveyden puolesta, omasta yrityksestään, työpaikastaan, taloudellisesta tilanteesta sekä kansantaloudesta.

Terveydenhuolto kuormittuu, huhuja kiertää. Jotkut levittävät näitä huhuja, ettei kohta pääse enää sairaalaan synnyttämään, eikä terveydenalan ammattilaisiakaan ole kohta enää terveenä. Synnytykset turvataan kuitenkin viimeiseen asti, pääset edelleen sairaalaan synnyttämään ja jokaista synnytystä kohti varataan tietty määrä henkilökuntaa. Jos henkilökuntaa ei ole riittävästi, esimerkiksi synnytysten ruuhkautuessa, ohjataan  synnyttäjiä toisiin sairaaloihin.

Toistaiseksi tähän aiheeseen ei ole otettu kantaa terveydenhuollon puolelta, mutta aihe on nostettu esille THL:lle, joka toivottavasti ottaa kantaa huhuihin.

Alla Tays:in ohjeet synnytykseen koronan aikana.

Saako terveenä oleva puolisoni tulla mukaan äitiyspoliklinikan vastaanotolle, raskauspäivystykseen, raskausosastolle, synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen hoitoon?

Puolison tai yhden tukihenkilön osallistuminen on sallittu, mikäli hän on terve eikä ole matkustanut 2 viikon sisällä Suomen rajojen ulkopuolelle. Muilta on mukanaolo ja vierailut kielletty, myös perheen lapsilta.

Puolisollani on hengitystieinfektio mutta ei kuumetta. Saako hän tulla mukaan synnytykseen?

Jos kyseessä on nuha ilman mitään muuta oiretta, saa tulla. Kaikissa muissa hengitystieinfektion oireissa puolison tulee jäädä kotiin. Synnyttäjä voi halutessaan pyytää mukaan muun, terveen tukihenkilön. (Tays)

On kuitenkin sallittua jännittää synnytystä, onhan tämä hyvin poikkeuksellinen tilanne. Eikä kukaan tiedä mihin suuntaan tilanne kehittyy. Hallitus tekee koko ajan uusia linjauksia, joiden tarkoitus on lieventää taudin huippua ja turvata kansalaisten terveys. 

Mikä tässä tilanteessa jännittää minua? 

Ainakin se, ettei tätä pystytä mitenkään ennustamaan, miten etenee, mitä kaikkia toimenpiteitä täytyy tehdä? Mitä jos isommille lapsille ei saada hoitajaa, kun sen aika tulee. Saako isä olla mukana synnytyksessä vielä noin kuukauden päästä, kun se on ajankohtaista? Entä jos isä sairastuu, eikä pääse mukaan synnytykseen? Miten tämä vaikuttaa meidän vauva-arkeen ja kuinka vaarallinen korona voi olla vastasyntyneelle lapselle

Vaikka huolenaiheita löytyy itseltäkin paljon, pyrin ajattelemaan positiivisesti. Asioilla on tapana järjestyä. Jos alkaa kauheasti tilanne ahdistaa, voi yrittää meditoida. Tyhjentää mieli ja rentouttaa kroppa, nyt ei ole hyvä aika päästää itseään paniikin omaisen stressin valtaan.

Kaikki menee hyvin, niin mulla kuin sullakin 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *