Hae
The Juurakko journal

Rintatulehdus -miten siitä selvitä?

Rintatulehdus, se jokaisen imettävän äidin painajainen. Se voi alkaa pienestä tukoksesta, tai tulla ihan yllättäen. Kummin vaan, se on yleensä hyvin tuskallista ja vaatii aikaa.

Mikä siihen sitten auttaa?

Tukiverkko on tässäkin tapauksessa hyvin tärkeä, varsinkin jos lapsia löytyy enemmän kuin yksi. Rintatulehdus vie voimat yllättävän nopeasti, kuume saattaa nousta todella nopeasti 40 asteeseen. Kuumeen noustessa on suositeltavaa mennä lääkäriin, josta nykyään saa antibiootit hoitamaan tulehdusta. 
Itse olen vain kerran mennyt lääkäriin tulehduksen takia vuonna 2012. Silloin ei ollut mahdollista saada, tai no, en ainakaan saanut antibioottia. Todettiin että rinta on tulehtunut ja kuumetta oli hyvin reippaasti. Sain vinkit kaalinlehtiin, lämpöpusseihin ja tukosten hieromiseen lääkäriltä. Oliverin imetys loppui kuitenkin hänen ollessa vasta 3kk ikäinen, pahaan rintatulehdus kierteeseen. Että pidemmän päälle nuo keinot eivät auttaneet.
 
Niilon aikana rintatulehduksia tuli muutama, mutta ne ei ollut pahoja. Ainakaan en muista niitä enää. Nyt Aatoksen imetysaikana rintatulehduksia on kerennyt olla jo 2-3 ja toinen on kohta 2kk ikäinen. Tämä viimeisin tulehdus on ollut jo niin paha, että olen itkuisen imetyksen aikana miettinyt, että se oli tässä nyt. Lopetan imetyksen, jos tämä kipu ei lähde. 
En kuitenkaan halua lopettaa imetystä, jo siitä syystä että korvikkeet ovat kalliita. Imetykseen toki motivoi myös sen kalorien poltto, monet voisivat luulla että se luo enemmän suhdetta vauvaan kun saa olla niin lähellä. Se on myös yksi syy, mutta ei todellakaan se päällimmäinen. Suhdetta vauvaan pystyy jatkamaan vaikka ruokinta olisi pullostakin, ilmaista maitoa tai kalorien polttoa (tekemättä ”mitään”) ei saa pulloruokinnalla. 

Tärkeintä rintatulehdus kierteessä on kartoittaa, mistä ne voivat tulla?

Yleisiä syitä voivat olla;
 

  • Hiertävät liivit
  • Haavaiset rinnanpäät
  • Liian harvoin vaihdetut liivinsuojat, jos rinta on haavainen sinne pääsee helposti epäpuhtauksia.
  • Kylmä – rintojen ei tarvitse saada mitään pakkasasteita omakseen, vaan ihan pieni veto kesällä auki olevasta ikkunasta tai ulkona imettäessä voi olla kohtalokas. Varsinkin jos rinta on herkkä kylmälle. Jotkut voivat ihan huoletta imettää jopa pakkasella ulkona.
  • Maitoa on paljon, eikä rinta pääse tyhjentymään tarpeeksi.
  • Juot liian vähän nestettä.

Lisätietoa rintatulehduksesta saat Terveyskirjaston ja Imetystuen sivuilta.

Jos syy ei ole sinulle selvä, voit kokeilla näitä kohtia, eli vaihtaa väljemmät liivit tai olla liivittä, vaihtaa liivinsuojuksia useammin, pestä nännejä suolaliuoksella, välttää kylmää/vetoa ja tyhjentää rintaa useammin. Jos selkeää syytä ei ole, tai sitä ei löydy, voi tulehdus olla monen sattuman summa. Nyt Aatoksen kanssa olen huomannut yhteyden ulkona imettämisen ja tulehdusten välillä. Vaikka nyt on jo kesä ja lämpöä ulkona on jo yli 20 astetta, ei se tarkoita ettei tulehdusta voisi tulla. Näköjään pienikin tuulenvire voi sen aiheuttaa, ja minulla oli sentään ulkona fleece-peitto päällä imetyksen aikana.

Mitkä keinot auttavat tulehdukseen?

  • Tukiverkko, kun joku auttaa sinua lapsen tai lapsien kanssa, ei stressi nouse kun yrität itse suoriutua kaikesta.
  • Kuuma (pitkä) suihku, kauratyyny ja sauna. Yleisesti ottaen lämpö
  • Tukoksen hierominen – se sattuu, mutta myös helpottaa sen lähtemistä
  • Imetys, pumppaaminen tai käsinlypsy – rinta täytyy saada tyhjentymään, tavalla tai toisella. Jos vauva imee liian kovaa, mutta en saa rintaa tyhjennettyä muuten pyydä vaikka miestäsi imemään tukos pois. Kyllä hän suostuu, jos et kerro kenellekään.
  • Aika, tukos voi tulla nopeasti, mutta sen pois lähteminen ja imetyksen normalisoituminen saattaa kestää päiviä.
  • Yritä juoda vettä vähintään 2 litraa päivässä, mielellään enemmän. Kehon on helpompi tuottaa maitoa, kun saat tarpeeksi nestettä.
  • Kaalinlehdet ja jugurtti ovat vanhanajan keinoja, joita kannattaa kokeilla. Itsellä ne eivät tuottaneet tulosta puoleen tai toiseen, mutta jotkut ovat niistä saaneet helpotusta, kenties myös sinä?

Ohjeet perustuvat omiin kokemuksiini ja huomioihin, olethan yhteydessä lääkäriin jos tulehdus ei lähde kotikonstein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *