Hae
The Juurakko journal

Elämäntapamuutos raskauden jälkeen – Lähtötilanne

Elämäntapamuutos, synnytyksen jälkeen aloitus

Elämäntapamuutoksen aloittaminen on aina erilaista, kun takana on raskaus. Kiloja on saattanut kertyä paljon, ja osa niistä lähtee jo normaalin palautumisen muodossa. Tästä se elämäntapamuutos lähtee!

Aloitimme tämän projektin mieheni kanssa yhdessä, molemmille on kertynyt raskauden aikana kiloja joista mielellään pääsisi eroon. Jo ennen raskautta vaaka näytti mulla 85kg, mikä on pituuteen nähden jo aika paljon. Päätimme miehen kanssa molemmille painonpudotus tavoitteet. Tavoite pitää saavuttaa vuoden loppuun mennessä ja sitten olemme ansainneet ulkomaanmatkan! Riippuen toki sen hetkisestä tilanteesta, saako miten matkustaa ja kuinka kallista se on. Puhun tässä painonpudotus projektissa vain omista tavoitteista ja saavutuksista.

Tilanne raskauden aikana

Raskauden viimeisessä neuvolassa painoa oli noin 104kg. Heti synnytyksen jälkeen en käynyt vaa’alla, vaan odottelin kuukauden ennen kuin aloitin kunnolla painonpudotus projektia. Sokerihiirenä projektissa on ollut vaikeinta, luopua herkuista. Yleensä laihikset kaatuu siihen, että sokerista tulleet vieroitusoireet ovat niin pahat. Nyt yritän ottaa rauhallisesti, vaikka sokeri on pannassa on muut ruokailut suht vapaata. Tietenkin yrittää syödä terveellisesti, mutta ei ota liian tiukkaa linjaa sen kanssa. Siksi en ole ottanut tähän mitään valmennusta, se on liian tiukka juuri tähän hetkeen ja voisi saada mut lopettamaan ennen kuin on koko projekti edes kerennyt alkamaan.

Otin vaa’an esiin vasta kotona, hurja luku 95kg tuli näkyviin. Eli vielä 10kg siihen, mitä oli ennen raskautta, 20kg tavoitteeseen ja 30kg siihen, että painoindeksi tykkäisi. Mietin pitkään realistista tavoitetta painonpudotukselle, en halua ottaa itselleni liian kovaa tavoitetta koska alkuun haluan ottaa rauhallisesti. Pitää omaa motivaatioita yllä, ettei ota liikaa stressiä. Näin ollen 20kg on hyvä, se on 0,66kg viikossa ja 2,4kg kuukaudessa. Joskus voi tiputtaa enemmän ja joskus vähemmän, mutta se on saavutettavissa! Projektin ollessa ”julkinen”, toivon sen kannustavan minua sekä teitä jotka ovat samassa tilanteessa ja haluavat tehdä painolleen jotain, mutta pikku hiljaa.

Vasemmalla: Muutama viikko ennen synnytystä Oikealla: Päivä synnytyksen jälkeen

Elämäntapamuutoksen kompastuskivi, sokerikoukku

Eli tasan kuukausi synnytyksestä projekti alkoi, 17.5. ja jo ensimmäisinä päivinä huomasin tutun ”sokeriniksat”. Tuntui etten voi ajatella muuta, kuin ihania irtokarkkeja ja suklaata. Niin paljon suklaata. Kestin sen kuitenkin, säännöllinen ruokarytmi ja terveellinen ruoka auttoivat. Kun syö maksimissaan 4h välein, ei herkkuhimo iske niin kovaa, että kontrolli lähtee. Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat tuskaa, sitten alkoi helpottaa. Vieläkin tulee hetkiä, kun meinaa mopo lähteä käsistä, mutta olen löytänyt hyviä korvaavia tuotteita.

Kun herkkuhimo iskee, voin syödä yhden Lohilon jäätelön, ne on oikeasti hyvän makuisia proteiinijätskejä, joiden kalorit on maltilliset. Herkkujuomana käy mm. puhdistamon ja Noccon juomat. Kaikkea näitä myös kohtuudella ja mielellään harvoin.

Veden tärkeyttä ei voi korostaa liikaa painonpudotuksessa, kroppa tarvitsee noin 2L vettä päivässä, mutta imettäessä se tarve kasvaa. Pyrin siis juomaan päivän aikana 3-3,5L vettä. Veden juonnissa muistuttaa hyvin 1L kokoinen pullo, jonka avulla on myös helppo mitata paljon on juonut päivän aikana. Pullo kulkee koko ajan mukana, vaikka välillä ei huvittaisi sitä kantaa.

Ruokavalio – ei määritelty, mutta pyrin terveellisiin valintoihin. 
Ruokarytmi – maksimissaan 4h väliä ruokailuissa.
Vettä – 3-3,5L päivän aikana

Lähtötilanne

 17.5.2020           95kg (Vaa’an päivityksen myötä lähtötilanne oli noin 99kg)    TAVOITE -20kg

Punnitus päivittäin, niin oppii oman kehon nestevaihtelut. Jos stressaannut helposti vaa’asta, ota paino vain kuukausittain.

Mitat jokaisen kuun viimeinen päivä, suurimman muutoksen huomaa yleensä senteissä. Paino voi pysyä pitkäänkin samana, mutta kroppa kiinteytyy.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Rutun synnytys

Hei läski, ootko raskaana?

Raskauskilot -mikä häpeä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *