Hae
The Juurakko journal

Piinaava kateus

Miltä kateus tuntuu

Meille kaikille on tuttua se, kun vihreä peikko olkapäällä karjuu miten sä oot ihan surkea. Naapurin Kaija teki nämä asiat paljon paremmin. Mut ollaan nyt hetki rehellisiä itsellemme, se ei auta yhtään mitään, et joku somessa sanoo, ”kyl mäkin tunnen kateutta, se on normaalia” ja samalla postaa kuvan täydellisestä asunnosta, täydellisestä pyllystään ja täydellisesti käyttäytyvistä lapsistaan. Kateus painaa omaa mieltä alas.

kateus

Kateus mitä tunnen

Mä tunnen kateutta paljon, se tulee välillä ihan yllättäen. Pistona sydämeen, ihan kuin joku tahallaan tekisi juuri mulle ilkeesti. Joskus mun on vaikea iloita toisen mukana, ”Hei jes, sä pudotit viikossa -3,6kg kun mä sain vaan -2,8kg…” Yritä siinä sitten hurrata aidosti toisen voitolle, kuka vaan meistä pystyy feikata ja sanoa ne kuuluisat sanat ”Mä olen niin iloinen sun puolesta” tarkoittamatta mitään. Se tuntuu pahalle, niin riistävää, kuin jotain sun omaa olisi viety luvatta.

Sä näet somessa jonkun päällä ihanan housupuvun, huomaat mistä se on ostettu ja menet heti seuraavana päivänä kauppaan. Olet ihan varma, et sä näytät tyrmäävältä siinä vaatteessa! Sovituskopissa huomaat, ettei edes koko 44 sovi sulle. Tissit pursuaa, jenkkakahvoista puhumattakaan. Sä näytät siltä, kuin sika olisi tungettu liian pieneen paistopussiin. Kasalta ihraa, pettymystä ja epätoivoa.

Sun kaveri kertoo innoissaan, miten aloitti treenaamisen ihan vaan huvin vuoksi ja jotta saisi vähän pudotettua painoa. Naurahdit ja totesit, et sun pitäs kanssa tehdä niin. Vuosi tämän keskustelun jälkeen sun kaveri osallistuu fitness-kisoihin, kun sä kompuroit vieläkin spinning-kenkien kanssa. Tunnet itsesi arvottomaksi, kaikki saa haluamansa jotenkin tosi helposti ja vähän kuin vahingossa.

Miksi muut tekee aina paremmin?

Sä alat tekemään työtä mikä kiinnostaa sua ihan älyttömästi, panostat siihen täysillä, opiskelet aihetta vapaa-ajalla jotta olisit oikeesti tosi hyvä, mut et saa tehtyä kunnolla myyntiä. Sitten kahvihuoneessa tapaat kaverin, joka kertoo et hänen tarvitsee vain olla ja yritykset soittaa ja kyselee kauppaa. Hänellä myynnit on huippulukemissa, mut sun menee just ja just tavoitteisiin.

Aloitat tavoitteellisen somen tekemisen, oot tehnyt sitä yli puoli vuotta. Oot ylpeä miten sun luvut kasvaa ja sun sisältöä kehutaan. Porukka saa sun sisällöstä juuri sitä, mitä olet halunnutkin. Oot ylpeä itsestäsi. Olet mennyt muutamasta sun seuraamasta tilistä ohi, kuinka siistiä. Sitten joku menee susta ohi, muutamalta päivältä tuntuvan ajan sisällä sillä on tuhansia seuraajia, sitoutuneet seuraajat jotka tykkää, kommentoi ja jakaa niitä juttuja. Kaikki se sun ylpeys itsestäsi haihtuu kuin tuhka tuuleen.

 Näet somessa tilejä, joilla on tuhansia ellei satoja tuhansia seuraajia ja jokseenkin sitoutunut seuraajakunta, ja niiden sisältö on pelkkää selfietä ja muutama emoji kuvatekstissä. Miksi hänellä on jotain noin paljon, vaikka mä teen hemmetisti töitä tämän eteen? Miksi hänellä on sitä mitä haluan ilman, että tuottaa mitään järkevää sisältöä? Eikö sisällön pitänyt olla avainasemassa tässä? Miksi muut saa asioita niin helpolla, kun itse räpiköi, polskii ja melkein hukkuu kun yrittää saavuttaa sitä mitä haluaa.

kateus

Pysähdytään hetkeksi. Kaikki tuntee kateutta, ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella. Mutta ei tämä tieto lohduta, ei se auta voittamaan sitä pistävää kateutta. Mikä sitten auttaa?

Käännä kateus voimavaraksi. Mua ärsytti, kun joku onnistuu pudottamaan enemmän painoa viikossa kuin minä. Vaikka mielestäni tein KAIKKENI sen eteen. Tosin tulin pieneen flunssaan loppuviikoksi, mutta ei kateuden peikko sitä huomio. Mut mä voin tällä viikolla tehdä enemmän, mä voin panostaa tämän viikon treeneihin enemmän, olla enemmän. Sitten se housupuku näyttää myös mun päällä paremmalta? Tai sitten pyöriskelen omissa ajatuksissa ja totean, että sillä tyypillä oli varmasti yhtä huonosti istuva, mut se sai sen vaan näyttämään hyvälle. Vaikka oikeesti ne housut hiersi sen persvakoa. En mä oikeasti halua sitä housupukua.

Vaikka joskus näyttää siltä, että joku saa jotain helpommalla, ei se välttämättä ole niin. Mistä minä tiedän kuinka paljon työtä joku on tehnyt taustalla ? Kuinka paljon enemmän charmia ja vetovoimaa siltä löytyy kuin multa. Mut se mitä mä voin tehdä on miettiä, että miten mä itse voin tehdä tämän paremmin jotta saavutan samat tulokset tai jopa paremmat? Voin hetken päästä huomata, että se olen minä joka ryntää luvuissa ohi huikean nopeasti.

Kateutta kuvataan monessa paikassa tosi negatiivisena ilmiönä; sitä ei saisi olla ollenkaan, se pitäisi lakaista maton alle. Kateus on inhaa (?)

Mut käännä se ääretön vitutus toisen onnistumisesta sun voitoksi. Oo sä parempi huomenna, se kateus voi olla sun voimavara keksiä paremman ja tehokkaamman tavan onnistua. Kukaan ei sano, et se olisi helppoa. Sun täytyy muuttaa tunnetta, se on hankalaa. Mut yritä räpistellä sieltä itseinhosta ylös ja muuttaa se kiukuksi, kiukku on helpompi purkaa tehokkuudeksi. Näytä siellä salilla, toimistolla, töissä, kahvihuoneessa, kaverille, kenelle vaan ne närhen munat ja onnistu paremmin. Älä kuitenkaan ajattele, et tekisit kaiken siksi, että voitat muut.

Koska ainut jonka sä oikeasti voitat, olet sinä itse.

Usko mua kun sanon, että ne tämän päivän onnistujat on varmasti olleet kateellisia jollekin ja se on ajanut heidät oman alansa huipulle.

Saatat olla kiinnostunut myös

Isot rinnat ja vaietut ongelmat

Elämäntapamuutosta tukeva valmennus

Raskauskilot -mikä häpeä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *