Hae
The Juurakko journal

Voiko somessa olla aito?

Olen huomannut, miten sosiaalisessa mediassa halutaan seurata paljon aitoja ja rehellisiä tilejä. Halutaan samaistumispintaa, vertaistukea, inspiraatioita ja motivaatioita. Kritisoidaan tilejä, jotka luovat paineita nuorisolle, meille vanhemmille, tai kenelle vaan olemalla kiiltokuvamaisia. Silti, kuka uskaltaa olla oikeasti aito somessa?

aito

Aito ihminen, aito some?

Kun tili on henkilökohtainen, sä periaatteessa jaat sun arkea vain kavereille ja sukulaisille. Joskus joku sukulainen saattaa sanoa vähän hassusti, ”Etkö sä leiki sun lasten kanssa ikinä?” Siitä otetaan helposti itseen ja saatetaan vastata jotain nasevaa takaisin. ”Suku on pahin” ajatellaan ja sillä vähän puolustellaan sanojaa.

Mitä sitten, kun teet tavoitteellista somea, eli päivität sun arkea suuremmalle yleisölle. Seuraajakunta on paljon laajempi, kun kerrot rehellisesti miten tänään vitutti ja huusit sille avuttomalle kaksivuotiaalle naama punaisena. Miten nyt vähän hävettää, mut sellaista se on. Sitten saat viestiryöpyn, missä todetaan sut huonoksi vanhemmaksi, annetaan tietoja vihanhallinta-kursseista, suositellaan ettet hanki enempää lapsia jos ne kerran noin paljon ottaa päähän. Enää ei voi puolustella sanojaan ”suku on pahin” -mantralla.

Täytyy päättää jatkaako samaan malliin ja jakaa edelleen niitä rehellisiä asioita tietäen, että useimmat saa niistä vertaistukea. Kärsit ne ilkeät viestit ja pyrit silti vastaamaan asiallisesti. Vai lopetatko aroista aiheista puhumisen kokonaan. Sitten on vähän hajuton ja mauton persoona, mut eipähän tulisi niin paljon ikäviä viestejä.

aito ja aitous

Kuka on aito?

Aitoja ja rehellisiä tilejä löytyy somesta paljon, mutta aina seuraajat eivät sitä muista, kuinka paljon aitona oleminen verottaa tekijältään. Ne näsäviisaat kommentit, vähän syyttäviä, ”minä tiedän paremmin t. 10 lapsen äiti”, kritisoidaan kun kerrot sun tunteista, koska järkevästi ajateltuna et saisi tuntea niin.

Sua ei saisi ärsyttää lapset – se on ollut sun päätös saada heitä

Sua ei saisi ärsyttää kun paino ei tipu – koska järki sanoo, että se voi joskus tyssähtää

Et voi valittaa omista asioista, koska joku kuolee tälläkin hetkellä syöpään

Puhutellaan vähän kuin tyhmää ihmistä, jolla ei olisi mitään taitoa ajatella itse. Mutta ei nähdä sitä, milloin tekijä puhuu tunteistaan eikä siitä, mitä asiasta tietää.

Sitten kun somessa vaikuttava puhuu aiheesta, miten se myös häntä satuttaa kun tulee ikävää kommenttia. Kritisoidaan aitoja tilanteita ja tunteita. Sä et voi sanoa, että sua ärsyttää vastata ihmisille jotka kommentoi todella ilkeästi. Sitten huomaat, että susta kirjoitetaan Jodelissa tai vauva-foorumilla, miten some on sun työtä ja pitäisi kestää kaikki. ”Itsehän olet hakeutunut näkyvään asemaan.”

Mutta ei meistä kukaan hyväksy kiusaamista omalla työpaikallaan, niin miksi sitä pitäisi kestää jos tekee työtä somessa kanssa? Miten se poikkeaa toimistotöistä? Oletetaan, että vaikuttaja on 24/7 saatavilla, onhan hänellä varmasti puhelin mukana. Voin omakohtaisesti sanoa, että olen pyrkinyt vähentämään Instagramin viestien lukua ja siirtää ne niin sanotulle toimistoajalle. Muuten roikkuisin kokoajan puhelimessa vastaamassa viesteihin, ja se aika on pois kaikesta muusta. Olen silti hyvin otettu ja iloinen viesteistä mitä lähetätte, oman ajan tiedostaminen ja ottaminen on myös tässä työssä hyvin tärkeää.

Osa ei osaa kuvitella, että some voi olla oikea työ. Mutta mitä eroa on, jos olet markkinointitiimissä tekemässä yrityksen somea kuin, että mainostat muita yrityksiä sun omassa kanavassa? Samanlainen työ ja vaiva siinä on, samanlainen korvaus.

Vaikuttajat eivät jaa itsestään kaikkea somessa, ei siihen aika riittäisi kertomaan ja näyttämään jokaista arjen kiukuraa. Se ei silti poista tilin aitoutta. Ihania ja aitoja tilejä on somessa paljon ja toivon myös teidän luokittelevan minut siihen, ainakin siihen pyrin, näyttämään myös ne nolot ja negatiiviset tunteet mitä kaikki ei halua näyttää.

Uskallatko sä olla aito somessa?

 

Saatat olla kiinnostunut myös

Piinaava kateus

Hymy on kaunis, miksi se on kuvissa vaikeaa?

Vaikeista aiheista puhuminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *