Hae
The Juurakko journal

Vinkit sokerihiiren painonpudotukseen

Oon paatunut sokerihiiri, mulle suklaa on elämä. Siihen lisäksi sipsit, karkit, limpparit, puhumattakaan hampurilaisista ja pizzoista. Kun mä herkuttelen, se on kaikki tai ei mitään. Kaupasta tuli helposti ostettua karkkia, suklaata, sipsiä ja limua, vain yhtä elokuvaa varten. ”Koska en tiedä mitä silloin tekee mieli”, onhan se näin, mutta ne kaikki herkut tulee syötyä. Ei ne säily kaapissa seuraavaan leffailtaan, vaan aina heikkona hetkenä ne sieltä tulee naposteltua. Onko sokerihiiren läskit tiukemmin kiinni?

sokerihiiren painonpudotus

Tässä pientä vinkkilistaa miten minä onnistuin painonpudotuksessa, vaikka olen koukussa sokeriin.

Aloita rauhassa

  • Harjoittele ateriarytmi. Se on helpommin sanottu kuin tehty, sun täytyy oikeasti syödä 5 kertaa päivässä joka ikinen päivä. Ruokailujen välissä on hyvä olla 2-4 tuntia, joten evästä kannattaa ottaa mukaan jos on koko päivän menossa. Harjoittelu kesti itsellä 3kk, joten älä soimaa itseäsi jos et onnistu siinä ensimmäisen viikon aikana.
  • Opettele juomaan 2-3l vettä päivässä. Mulle juominen on aina ollut vaikeaa, paitsi silloin kun puhutaan viini-illasta kavereiden kanssa. Ensin tuntui tosi vaikealta juoda edes litraa päivässä, on tosi ärsyttävää rampata koko ajan vessassa. Mut sitä se vaan on alkuun, lisää silti veden juontia koko ajan. Suosittelen pitämään 1L kokoista pulloa koko ajan käsillä, niin pystyt helpommin laskemaan paljon olet juonut. Pienet vesipullot on (muka) niin vaivalloista täyttää, joten helposti jättää juomatta. Pidä vesipullo aina mukana! Juo, vaikka ei olis jano. Juo, vaikka et tiedä missä pääset käymään 5minuutin päästä pissalla. Onneksi rakko ja elimistö tottuu ja kohta ei ole samanlaista vessassa juoksemis-ongelmaa. Ota näille opetteluille niin kauan aikaa kuin tarvitset, älä hoputa itseäsi vaikka minä jos kuka tiedän, että sen muutoksen haluaa heti huomenna. 

Perehdy aiheeseen

  • Ateriasisältö – osta valmennus tai pyydä apua PT:ltä. Minä söin 3kk ihan samaa ruokaa kuin aina ennenkin, mutta pidin kiinni että söin 5 kertaa päivässä. Painoa tippui todella maltillisesti ja se vähän turhautti. Siksi tutkin erilaisia valmennuksia ja ruokavalioita tukemaan elämäntaparemonttia. Jos et ole itse ruokaterapeutti, PT tai muu terveyden- ja hyvinvointialan ammattilainen, suosittelen sua ostamaan valmiiksi suunnitellun ruokavalion. Se on yllättävän vaikea itse määrittää paljon pitää olla proteiinia, rasvaa ja hiilareita eri aterioilla. Älä jätä hiilareita kokonaan pois, se ei ole mikään ratkaisu. Kroppa tarvitsee tietyn määrän hiilareita, proteiinia ja rasvoja toimiakseen kunnolla. Itse ostin Ilona Siekkisen 30 days challenge -paketin, jonka ruokavalio jää käyttöön myös haasteen jälkeen. Jokaisen 5 aterian kohdalla oli grammat mitä tiettyä ainesosaa saa olla, mukana myös vaihtolista jos esimerkiksi haluat vaihtaa lihat kasviksiin yms. Valkoista jauhoa, leipää, puuroa ja mysliä saa syödä, mutta niille on tietyt raamit.
  • Sun ei ole pakko ottaa liikuntaa heti mukaan. Tämä jos jokin, meni itsellä kantapään kautta. Koin huonoa omaatuntoa jos en liikkunut tarpeeksi. Mulla se tarpeeksi tarkoittaa hikirääkkiä joka ikinen päivä ja siihen päälle lenkkejä. Se on hullua, tiedän. On vaikea olla armollinen itselleen, mutta on hyvä tiedostaa, että sun ei tarvitse ottaa liikuntaa heti mukaan. Vaikka valmennukseen kuuluu liikunta, niin ei se ole pakollinen. Ei kukaan tule sulle karjumaan kuinka huono sä olet, jos et liiku. Laita sun kaikki panokset ruokavalioon, sitten kun sulla on se hanskassa, niin lisää liikuntaa. Ihan vähän vain, ala kävelemään, käy salilla tai mikä susta tuntuu parhaimmalta. Monissa valmennuksissa on myös tosi hyvät kotitreenit! Älä soimaa itseäsi, vaikka et tänään pysty urheilee. Ei se mitään, sun projekti ei kaadu siihen. Se tavoitepaino tulee vaan hieman hitaammin.

Armollisuus

Sokerihiiren nimitys on kauniimpi, kuin sokeriaddikti. Sokeri on joillekkin kuin huume, se ei ole häpeä myöntää olevansa koukussa.

  • Puhu tunteista. Koska me kaikki tiedetään, vaikka kuinka luet ja ymmärrät ”älä soimaa itseäsi”, niin sä kuitekin teet niin. Miten huonosti tänään meni, et taaskaan pystynyt liikkumaan tai sulta jäi joku ateria väliin tai sitten söit liikaa. Tärkeää oman mielenterveyden kannalta on pystyä puhumaan erilaisista tunteista. Onko sulla kumppani tai paras kaveri jolle voit kertoa milloin harmittaa? Vaikka susta tuntuisi, et kaadat vaan kaiken toisen niskaan, eikä ne jaksa kuunnella, niin asia ei välttämättä ole niin. Ne tyypit on tukemassa sua, sun matkassa, kyllä ne kestää sen ja tsemppaa sua eteenpäin! Jos sulla ei ole ketään kenelle avautua, niin etsi somesta vertaistukea. Mä mielelläni puhun näistä elämäntapamuutoksista teidän kanssa!
  • Herkkuhimo. Se tulee aina, ei se poistu sen mukana kun ostat valmennuksen tai päätät aloittaa kuntosalin. Yleensä se iskee illalla, kun istahdat netflixin ääreen. Lapset nukkuu ja oot vaan, sitten se herkkuhammas muistuttaa olemassa olostaan. Mitä kannattaa siis tehdä kun herkkuhammas karjuu sun nimeä? 1) Ootko syönyt kaikki ateriat? Syö ensin ateriat mitkä kuuluu ja kuulostele herkkunälkää puolen tunnin päästä uudestaan. Pystytkö sen voittamaan? 2) Jemmaa pakastimeen pestyjä viinirypäleitä. Tää mullisti mun maailman ja toimii kuin karkki.  Hedelmiä ja marjoja voit syödä vapaasti ohi valmennuksen. Mun suklaanhimoon toimi parhaiten maissikakku, maapähkinävoi ja siihen päälle banaania! 3) Ei vieläkään auta? Sitten ota herkkuja, todennäköisesti sä et pysty syömään koko pussia karkkia, vaan kourallinen saattaa riittää.

Säännöllisyys

  • Syö kaikki ateriat. Vaikka repsahdat herkuttelemaan, älä silti jätä mitään ateriaa välistä. Söit päivälliseksi pizzan? Kaloreita on varmaan 500 enemmän kuin normaalisti, mutta silti, syö iltapala normaalisti ohjeen mukaan. Kroppa tottuu ja sun mieli tottuu siihen, että syöt säännöllisesti. Laiduttaessa kalorivajetta katsotaan viikottain, joten yhden päivän pizza herkuttelut ei pilaa sun laihdutusta. Jäikö aterian jälkeen nälkä vai vaan himo? Älä ota heti lisää, odota vähintään puoli tuntia ja ota sitten lisää ruokaa jos koet että nälkä on vielä kova. Pieni nälkä ennen seuraavaa ateriaa on kuitenkin hyvä ja normaalia.
  • Älä mene nälkäisenä kauppaan. Nälkäisenä on tosi vaikea ostaa ruokaa fiksusti. Pidäthän siis huolen, että käyt kaupassa vain silloin kun pysyt vahvana. Onko kauppa ja sen henkilökunta sulle tuttu? Voit aina pyytää, et he ei vaan myy sulla niitä herkkuja. On paljon isompi vaiva hommata ”hakuri” ja sen vaivan nähtyäsi olet varmasti ne herkut sitten ansainnut.
  • Älä luovuta. Vaikka sä söit kerran tai kaks ohi ruokavalion, soimaat itseäsi siitä, niin älä silti luovuta. Kukaan ei vaadi näitä asioita sulta, sä teet tämän kaiken sua itseäs varten ja sä etenet juuri sitä tahtia mitä pystyt. Pysyvät muutokset eivät tule nopeasti, ota siis aikaa harjoitteluun. Keksi sulle toimivia vinkkejä pysyä ruodussa. Muista että se herkkuhimo ei katoa mihinkään, mutta sä voit voittaa sen niin että herkuttelet vain kerran viikossa ja silloinkin maltilla!
  • Kuuntele valmennuksen motivaatio videot, sun PT:tä tai ihan vaan googleta. Mua auttoi tosi paljon kuunnella Ilonan videoita. Aina en kaikkia katsonut, mutta itselle tärkeät ja mielenkiintoiset. Esimerkiksi miten ”mitä jos paino ei putoa?”, ”miten herkutella terveellisesti?” ja ohjeet optimaalisiin miinuskaloreihin ja ohisyöntien kalorimääriin. Mua auttoi suunnattomasti nähdä konkreettisesti paljon 300g irtokarkkeja vastasi kunnon ruokaa. Kokeile syödä ensin terveellisesti vatsan täyteen ja vasta sitten voi ottaa muutaman herkun. Sun PT kertoo varmasti samat jutut mitä valmennuksessa, jos sulla ei kuitenkaan ole kumpaakaan näistä, niin motivaatio videoita on some pullollaan. Tässä listaus muutamista motivaatiovideosta.

Muista, että teet elämäntapamuutosta, et pelkästään pikadieettiä. Se on pitkäjänteistä, saattaa välillä ahdistaa, mutta sen tarkoitus on olla kivaa. Urheile niin kuin susta tuntuu parhaalta. Tee omia valintoja ruokavalion suhteen, hanki ympärille ihmisiä jotka motivoi sua jatkamaan.

 

Saatat olla kiinnostunut myös

Valmennus #1 viikko

Valmennus #2 viikko

Valmennus #3 viikko

Valmennus #4 viikko, lopullinen painonpudotus

Ensimmäinen kymppi pudotettu!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *