Hae
The Juurakko journal

Lasten mustasukkaisuus

Kolmen lapsen vanhempina sitä on vaikea antaa jokaisella lapselle juuri saman verran huomiota. Vuorokaudessa on rajallinen määrä tunteja ja sitä ei mitenkään saa kasvatettua, vaikka kuinka toivoisi. Lapset saa huomiota aina ikätasoisesti, valitettavaa, mutta pienempi vauva on paljon riippuvaisempi vanhempien hoivasta kuin isommat lapset. Mustasukkaisuus on usein havaittavissa. Vaikka mittaisit sekunttikellolla aikaa ja jakaisit huomion tasan, saattaa lapsi kokea silti mustasukkaisuutta ajasta jonka vietät hänen sisarusten kanssa.

Miten mustasukkaisuus näkyy meillä

Koululainen näyttää mustasukkaisuuden vänkäämällä, tönimällä ja kiukuttelulla. Miksi toi saa mutta mä en? Oletusarvoisesti aina ajattelee, että hän ei jotain saa. Vaikka syy saattaa olla ihan se, ettei ole keretty kutsumaan hakemaan vaikka rusinoita. Niilon jugurtti kipossa on aina enemmän kuin hänellä, vaikka kipot olisi vierekkäin ja näyttää että saman verran niissä on.

Välillä tuupitaan Niiloa, miten hän on kokoajan tiellä. Monesti sanotaan, että kannattaa ensin pyytää väistämään ja pyytää meitä apuun, jos pyyntö ei auta. Toisen kumoon töniminen ei auta ja kaikille tulee vain paha mieli.

Taaperon mustasukkaisuus näkyy vain fyysisellä tavalla. Niilo ei osaa vielä puhua, joten näyttää negatiiviset tunteesta satuttamalla. Milloin lyödään portilla Oliveria päähän, joskus purraan, tönitään, heitetään tavaroita. Lista tuntuu loputtomalta. Niiloa torutaan ikätasoisesti ja pyydetään pyytämään anteeksi. Anteeksi pyytäminen tapahtuu hänellä vielä sanattomasti halaamalla.

Mustasukkaisuus kuopuksen saamasta huomiosta on pientä, mutta näkyy sylin tarpeessa ja halusta käyttää tuttia, mitä en ennen ole käyttänyt.

mitä sille voi tehdä?

Koululaisen kanssa

  • Ottakaa joku päivä, tai ilta vain teille. Menkää yhdessä leffaan, syömään tai vaikka leikkipuistoon. Mitä ikinä päätätte, toinen vanhempi voi olla muiden lasten kanssa jos ei ole mahdollista saada hoitoon siksi aikaa.
  • Käsittelee eripura fiilikset rauhallisesti. Yritä olla provosoitumatta ja selittää miten toinen pienempänä, ei vielä ymmärrä asioita samallalailla kuin hän.
  • Kiinnitä huomiota, että nuhtelet myös sisaruksia silloin kun koululainen kuulee. Ettei tule oloa, että pienemmät saa tehdä mitä vaan.

Taaperon kanssa

  • Pitäkää pieni halihetki, jolloin luet vaikka kirjaa.
  • Ota mukaan pienemmän sisaruksen hoitoon, voisiko hän hakea harson?
  • Muista nuhdella huonosta käytöksestä, ja selittää miksi joku asia on väärin. Pienet oppivat pikkuhiljaa.

Avain kaikkeen on pitää itsensä tyynenä, mutta helppo se on sanoa. Yritä sitä sitten käytännössä kun huonot unet ja kaikki lapset huutaa toisilleen. Jäikö sun mielestä jotain oleellista puuttumaan? Kirjoita se kommentteihin!

Saatat olla kiinnostunut myös

Saako lapset vituttaa?

ONNI kotisiivous – Enemmän aikaa arkeen

Saako olla vauvakuume, vaikka arki on jo nyt rankkaa?

Vanhempien rentoutumishetki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *