Hae
The Juurakko journal

Vanhempien turvasana

Turvasana käsitteenä on tutumpi rajujen petipuuhien yhteydessä. Silloin sanotaan yhdessä sovittu turvasana, jonka jälkeen hommat lopetetaan heti. Silloin on menty liian pitkälle ja toisella ei ole enää kivaa. Voisiko turvasanaa luoda myös perheen vanhemmille?

Lapsiperheen turvasana

Toisinaan tunteet kuumenee kotona, niin tapahtuu kaikkialla. Oli kyse sitten tekemättömistä kotiläksyistä, oman turvallisuuden laiminlyömisestä tai pikku sisarusten kiusaamisesta, on vanhemmilla aika paljon kestettävää. Joskus keittää yli, ja pahasti. Silloin saatat karjua naama punaisena pienelle lapselle, joka ei oikeasti ymmärrä tekemisiään.

Jos vanhemmilla olisi käytössä turvasana, voisivat he huutaa esimerkiksiPUNAINEN”, kun tuntuu että nyt ei pysty. Asia suututtaa niin paljon, että tarvitsee hetken aikaa rauhoittua. Tämä olisi merkki toiselle vanhemmalle, että ottaa ohjat keskustelussa lapsen kanssa. Näin toinen pääsee hetkeksi rauhoittumaan. Vanhempi palaa mukaan keskusteluun, kun on saanut sykkeensä hieman tasaantumaan.

Lasten kasvaessa, turvasanan voisi opettaa myös lapsille. Esimerkiksi punainen tarkoittaa, että nyt täytyy päästä rauhoittumaan. Kukaan ei tule perään, vaan antaa toisen rauhoittua. Keltainen tarkottaisi, että on tuohtunut ja tarvitsee hetken kasata ajatuksiaan. Vanhempi voi kuitenkin olla läsnä ja lohduttaa.

Me kaikki tarvitsemme joskus hetken yksin

Paljon puhututtaa, miten lapsia ei saa jättää ikävien tunteiden kanssa yksin. Miten myös vanhempien täytyy pystyä näyttämään tunteitaan ja opettaa lapsille tunteiden käsittelyä. Totuus on silti se, että jokainen meistä tarvitsee joskus hetken yksin.

Lapsen tai aikuisen ei tarvitse verhota tunteitaan tai pitää niitä piilossa, mutta on hyvä antaa lupa itselleen sekä lapsille ottaa pieni tauko tilanteesta.

Itselläni huomaan, miten huoli toisesta saa äänenvoimakkuuden nousemaan. Miten toinen juoksi suojatien ylitse, jätti taas heijastimet kotiin, pyöräilee holtittomasti tai pelleilee niin paljon, eikä katsele mitä ympärillä tapahtuu. Äitinä sitä pelkää pahinta, mitä jos toinen jää auton alle?


 Lapsi ei vielä ymmärrä tätä kaikkea ja siksi on todella tärkeää pystyä keskustelemaan rauhallisesti. 

Joskus se rauhallisuus vaatii hetken ja miten sen hetken saisi paremmin, kuin käyttämällä turvasanaa.


Saatat olla kiinnostunut myös
Lepoa ruuhkavuosien keskellä
Lasten halloween!
Kiukuttelevan lapsen käyttöopas
Lasten mustasukkaisuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *