Hae
The Juurakko journal

Kun väsymys lamaannuttaa, mistä apua?

Kävin Aatoksen kanssa neuvolassa, lapselle oli kaikki hyvin ja kysyttiin miten me vanhemmat jaksamme? Sain sanottua, että nyt alkaa olla oikeesti vähän rankkaa. Olemme nukkuneet ties kuinka pitkään huonosti, se alkaa näkymään siinä, että ei pysty pitämään omaa malttia. Se itsehillintä on nollissa ja tulee helposti äksyiltyä ihan turhasta. Siihen väsymykseen havahtuu, kun jälleen kolmen aikaan aamuyöstä yrittää saada taaperoa, vauvaa tai molempia takaisin nukkumaan ja huudahtaa vähän itkun sekaisessa fiiliksessä lapsilleen ”nyt v*ttu pliis, pää kiinni!”. Väsymys lamaannuttaa, eikä sitä aina itse osaa löytää apua, ei ole voimavaroja siihen. Onneksi sain teiltä paljon tukea tähän ja vinkkejä!

Neuvolassa sain sanottua vain, et nyt on rankkaa. Naurahdin päälle ja totesin, että eihän tässä ole nukuttu kunnolla kuin tiedä milloin viimeksi. Hoitaja katsoo mua ja sanoo, että näitä kotiapuja on valitettavasti tarjolla vain niille jotka oikeasti sitä tarvitsee. Puhuin tästä aiheesta Instagram storeissa, mä olin niin väsynyt, mutta kuitenkin ymmärrän että on niitä jotka sitä apua tarvii paljon enemmän. Ei me olla riippuvaisia siitä avusta, mitään peruuttamatonta ei tapahdu vaikka ei sitä saatais, mutta aivan varmasti sen ennaltaehkäisevä hyöty olis valtava. Jos saataisiin molemmat vanhemmat nukkua ees kerran viikossa kunnolla, niin me jaksettais kuunnella enemmän sitä uhmailua. Oltais vastaanottavampia ja ymmärrettäisiin enemmän niiden lapsien tunteiden taakse, mistä ne voisi johtua. Väsymys on tarpeeksi hyvä syy saada apua.

Ennaltaehkäisevää apua on tarjolla!

Vaikka itse aina luulin, että neuvolasta tarvitaan lähete kotiapuun, niin se ei pidä paikkaansa. Sain paljon viestiä instan puolella ja erilaisia linkkejä, jotkut sanoi että kotiapua saa vain lastensuojelun kautta, mutta sekään ei pidä paikkaansa. Sun ei tarvitse olla lastensuojelun asiakas, että saat ennaltaehkäisevää apua.

Ylen artikkeli 2015 ”Lapsiperheillä on ollut vuoden alusta lähtien oikeus saada kunnalta kotiapua arjen askareissa. Enää ei tarvitse olla lastensuojelun asiakas. Uusi laki on paluu vuosikymmenten takaiseen aikaan, jolloin perheiden yllättävissä elämäntilanteissa kotipalvelu riensi avuksi.”

– Siitä voi suoraan sanoa, että se oli ihan täydellinen munaus. Ei niin olisi koskaan pitänyt päästä tapahtumaan. Tilastoista näkyy suoraan, että samaan aikaan kun meillä on lapsiperheiden kotipalvelua ajettu alas, saman verran ovat kasvaneet lastensuojelun asiakkaiden ja lasten sijoitusten määrät.

Nyt palataan vanhaan ja aikoinaan hyväksi koettuun. Perheille halutaan tarjota helposti saavutettavat, matalan kynnyksen palvelut. Tavoitteena on tehokas lyhytaikainen tuki. Se voi olla lastenhoito-, siivous-, tai ruoanlaittoapua perheen tarpeesta riippuen. (YLE 2015).

Mistä sitä voi hakea ja kehtaako?

Kotiapua voi hakea kunnalta ja ohjeistukset vaihtelee kunnittain, tarkista asia oman kuntasi verkkosivuilta. Esimerkiksi Vantaalla toimintamalli näkyy täällä. Neuvolan ei tarvitse olla välikätenä ja voit apua hakea itse soittamalla ja kertomalla oman tilanteen. Väsymys on täysin riittävä syy hankkia apua.

Tätä on tarkoitus hakea nimenomaan matalla kynnyksellä, eli jos vähäänkään tuntuu siltä, niin todellakin kehtaa hakea! Meinaan tätä itsekin kysellä, toki korona voi vaikuttaa tämän saantiin, on varmasti moni lapsiperhe jotka on kärsinyt näistä koronan seurauksista.

Meillä tilanne saattaa rauhoittua jo ensi vuonna, Niilo aloittaa päiväkodin kokoaikaisena ja Andreaksen työt rauhoittuu. Joulukuu on ollut kuin uusi maaliskuu, Niilon karanteeni, Andreaksen suurin sesonkimyynti, omien töiden kasvattaminen ja mitä kaikkea vielä. Niin, ne Aatoksen hampaat!

Saatat olla kiinnostunut myös
Lepoa ruuhkavuosien keskellä
Miten pimeydestä selviää?
Unelmia kohti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *