Hae
The Juurakko journal

Etäopetuksen haasteet

Pitkän tauon jälkeen opintoihin asennoituminen on vaikeaa, varsinkin kun ne vähäisetkin lähiopetus päivät ovat muuttuneet etäopetukseen. Aikaisemmin joku kertoi livenä aiheen auki, kysyminen oli helppoa ja opettaja saattoi käyttää erilaisia esimerkkejä aukaistakseen aihetta enemmän. Jo ensimmäisenä päivänä etäopetuksen haasteet iski päin kasvoja. Varsinkin paljon keskittymistä vaativat kurssit on vaikea sisäistää ilman ohjausta. Voiko etäopetuksessa oppia yhtä hyvin kuin livenä? Entä miten opiskelu moodiin pääsee, jos ei ees lähde kotoaan mihinkään?

Etäopetus on mukavaa, kun aihe on helposti sisäistettävissä, tehtävät hyvin selitetty ja kaikki on kirkasta. Kun vastaan tulee kurssi, jonka sanahirviöt itsestään tuottavat hengenahdistusta olisi mukava, että olisi opettaja joka selittää rautalangan kanssa. Kotona opiskellessa sitä saattaa välillä huomio herpaantua likaisiin pyykkeihin, tekemättömiin kotiaskareihin tai muun perheen metelöintiin.

Etäopetuksen haasteet

 • Koulupäivään asennoituminen
 • Kodin sotkut tai muun perheen äänet häiritsevät
 • Vaikea kurssi, jota on vaikea ymmärtää ilman live ohjausta.
 • Henkilökohtaiset asiat vie opiskelulta huomioita, kuten some.
 • Stressi siitä, opinko näin mitään?

Voiko etäopetuksessa oppia yhtä hyvin kuin paikan päällä olevassa opetuksesta? Tämä on niin ihmiskohtaista ja riippuu jokaisen oppimistavoista. Itse opin helpoiten kun asiaa käsitellään käytännössä tai aiheesta keskustellaan eri tavoin, esimerkiksi lakiin perustuvat opinnot on helpompi ymmärtää kun ne tuodaan käytännön tasolle esimerkkien kautta. Itse koen, että en opi tarpeeksi hyvin etänä ja kaipaan tosissaan liveopetusta ja opiskelukavereiden kanssa käytyjä keskusteluja.

Mikä voi auttaa etäopetuksen haasteissa?

 • Luo itsellesi rutiini, kun olet valmis aloittamaan koulupäivän käy vaikka happihyppelyllä ulkona. Tämä asennoi samallalailla kuin työ- tai koulumatka.
 • Valmistele tila opiskeluun, missä ei ole häiriötekijöitä. Onko kodissa joku nurkka, missä sotkut ei haittaa ja meteliä ei ole?
 • Onko mahdollista opiskella jossain muualla kuin kotona?
 • Laita oma puhelin äänettömälle, jotta viestit ei heikennä keskittymistä.
 • Hankalissa kursseissa on mahdollista kysyä lisäselvitystä opettajalta vaikka sähköpostilla. Sitä varten he ovat, mutta kieltämättä on haastavaa jos tarvitsee koko kurssiin lisä apuja. Tässä tapauksessa opettajalle voi jo antaa palautetta kurssista, miten esimerkiksi live verkkoluennot olisivat ehdottoman tärkeitä.
 • Tee mahdollisuuksien mukaan ruoka valmiiksi ja pidä vesipullo lähellä, älä unohda pitää taukoja opintojen ohessa.

Tämä ensimmäinen opiskelupäivä meni niin reisille kuin olla voi. En osannut arvioida kuinka paljon menee aikaa aamutoimissa, koirien käytössä ja kurssien tutkimisessa. En saanut tänään aikaan muuta, kuin luettua kurssisisältöjä, toisaalta, se on jo paremmin kuin ei mitään. Huomenna on uusi päivä ja pyrin luomaan itselle toimivan rytmin opiskeluiden aloitukseen.

Seuraava steppi onkin laittaa kaikki kurssit kalenteriin järkevästi, jotta pysyy kärryillä mitä pitää tehdä ja milloin. Saaralla onkin aivan mahtava idea, miten kurssit kannattaa laittaa kalenteriin. Vinkki löytyy alla olevasta videosta ♥

Saatat olla kiinnostunut myös

Itsensä palkitseminen hyvästä työstä

Mitä on monimuoto-opiskelu? Kannattaako se?

Koulu jatkuu jälleen

Miten oma koulunkäynti onnistuu, kun lapset kotona?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *