Hae
The Juurakko journal

Kiiltokuvasome, kenen vastuulla on vääristynyt todellisuudentaju?

Taas puhututtaa kiiltokuvasome, joka puolella on täydelliseksi sliipattuja koteja, timattisesti käyttäytyviä lapsia ja tasapainoinen parisuhde. Kenen vastuulla on vääristynyt todellisuuden taju? Onko se täydellisen hetkien jakajalla vai hänen seuraajalla? Täydellisissä hetkissä, kauniissa kuvissa tai onnensa tuomisessa esiin ei ole mitään väärää, se on upea fiilis kun oot jossain onnistunut ja jaat sen hetken someen. Niin minäkin teen! Mutta vaikka jaan kuvan samppanja pullosta ja vaivalla tehty ateriasta, ei se poista todellisuutta siitä, että ennen kuvaa raivosin sotkusta. ”En mä voi rentoutua täällä, ensin pitää siivota ja sit voidaan istua!” Täydellinen kuva ei kerro koko totuttaa jonkun elämästä, kenenkään elämä ei ole täydellistä vaikka someen tuodaan ne täydelliset hetket.

Joillakin on enemmän aikaa panostaa vaikka siivoamiseen, tai heidän lapset nauttii pitkistä leikistä jolloin siivoaminen on oikeesti sellaista lepposta ja nopeeta. Ei se silti sitä kaikilla ole, eikä kumpikaan tapaus toimi väärin tai ole epäaito. Somen tarkoitus on tuoda onnellisia hetkiä esille, luoda insipiraatiota, motivaatioita tai vertaistukea. Jos sä et saa näistä mitään, mieti kaksi kertaa miksi seuraat? Jos jonkun sisältö tuo sulle paineita tai ärysttää, ei ole mikään velvoite seurata, edes sitä sun kaveria.

Kiiltokuvasome

Mitä tarkoitetaan kiiltokuvasomella? Someen tuodaan täydellisiä kuva, kuin lehtien kansissa, annetaan ymmärtää että se on normi. Lapsiperheen sisustuskuvat ovat hyvä esimerkki, niissä kuvissa ei näy ollenkaan lapsien sotkut, mutta se ei tarkoita ettei siellä lapset leikkisi ja sotkisi. Niiden tilien tarkoitus on tuoda inspiraatioita sisustukseen, eikä niinkään näyttää koko ajan sitä realistista arkea siellä taustalla. Ne kuvat ovat todellisuutta, mutta ei koko totuus.

Yle kirjoitti osuvan artikkelin kiiltokuvasomesta sekä selfiestä, miten se selfie otetaan aina parhaasta kuvakulmasta. (Linkki)

Mutta eivätkö selfiet ole hänen mielestään harhaanjohtavia, kiiltokuvien luomista? Selfieiden kauttahan jaetaan vain parhaita hetkiä ja niistäkin hetkistä saa muokattua paremman näköisiä rajauksilla ja erilaisilla filttereillä.

Villi toteaa, että yhtä lailla joissakin lehdissä muokataan ja parannellaan kasvokuvia, eikä silloinkaan puhuta ”epätotuudenmukaisista kasvoista”.

Samaa mieltä Villi on kanssani siinä, että sosiaalinen media voi jossain määrin olla kiiltokuvien rakentamista.

(Yle, Jyväskylän yliopiston journalistiikan professori Mikko Villi)

Kuka on vastuussa vääristyneestä todellisuudentajusta?

Tähän on vain yksi vastaus, sinä itse. Jos sä otat paineita jonkun tuottamasta some sisällöstä, voi moni muu saada siitä paljon arvoa. Se ei tarkoita sitä, että nyt jokaisen somea tekevän pitäisi muuttaa omaa tyyliään, ei. Se tarkoittaa sitä, että sä mietit mitä ne somet tuo sulle. Jos ne tuo ahdistusta tai paineita, niin sä voit hetkellisesti ne vaikka rajoittaa tai lopettaa seuraamisen kokonaan. On tärkeää kuitenkin jokaisen ymmärtää, että some ei näytä kaikkea. Se yksi story kestää 15 sekunttia, ja vaikka niitä olisi  30 klippiä, niin se on vain 7,5 minuuttia sen ihmisen päivästä. Aika vähän.

Mä koen, että mun some on kaunis, mutta siellä näkyy myös se todellisuus, tietyn filtterin läpi toki -> (Millainen olen livenä ja somessa?) 

Muista, että sä päätät mitä katsot somessa ja jos kiiltokuvasome ei anna sulle muuta kuin paineita, etsi sulle sopivia tilejä jotka luo hyviä viboja. ♥

Saatat olla kiinnostunut myös

ONNI kotisiivous – Enemmän aikaa arkeen

Ihanan yksinkertainen kranssi kotiin!

”Salla, ehkä sun pitäs olla enemmän lasten äiti kuin someprinsessa!”

Voiko somessa olla aito?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *