Hae
The Juurakko journal

Kotirauha kuuluu kaikille!

Olen nyt muutaman kerran antanut haastattelun lehdille, mitkä koskee meidän kodin siisteyttä. Kuinka hullua se on, että kodin siisteys rikkoo jo uutiskynnyksen. Selvästi aihe nostattaa tunteita, puoleen ja toiseen. Miksi jotkut kokee niin vahvasti halua kommentoida toisen kodin järjestystä tai epäjärjestystä, myös sisustustyyli saa joiden sanaisen arkun auki. Puhutaan paljon kehorauhasta, niin mä haluan nostaa tähän rinnalle myös kotirauhan. Kotirauha kuuluu kaikille, myös silloin jos sun lapset sotkee asunnon sekunneissa tai silloin, kun teillä kiiltää kaikki paikat. Vaikka sun sisustustyyli ei kulkisi trendien mukana, omat mieltymykset eivät muutu sillä, että joku heittää, ettei pystyisi asumaan teillä. Tiettekö mitä? Ei hänen tarvikaan! Ei sen tuntemattoman ihmisen tarvitse käydä edes kylässä.

Ilta-sanomien haastattelu

Ilta-lehden haastattelu

mikä kotirauha?

Kotirauhalla haluan tuoda esille samaa asiaa mitä kehorauha tuo, kaikkien kodit on hyviä just noin! Sun ei tarvi muuttaa mitään, ellet itse halua. Sun kodin sotku on ihan fine, myös se, että teillä on siistiä. Elämäntilanteet ja elämät ylipäätään on niin erilaisia meillä kaikilla, että on mahdotonta arvioida toisesta mitään ulkoisten tekijöiden takia. Siisti koti, ei tarkoita automaattisesti sitä ettei vietä lasten kanssa aikaan. Heillä on ehkä vaan hyvin käyttäytyviä lapsia, siivoaminen tuo iloa tai koti on helppo pitää järjestyksessä, se ei tarkoita sitä että puunaavat hiki hatussa koko ajan. Ne perheet, missä sotku tulee sekunneissa, se puunaaminen veisi tajuttomasti aikaa lapsilta, siksi se on helppo laittaa prioriteettilistalla alemmaksi. Sotku ja lika on eri asia!

Miksi tästä on tärkeää puhua?

Olen saanut ties minkälaista kommenttia, vaikka meidän koti ei edes ole pahimmasta päästä. Oikeasti, me pidetään siisteydestä niin hyvää huolta kun tilanteeseen nähden pystytään. Olen varma siitä, että kun lapset kasvaa ja oppivat enemmän siivoamaan ja pitämään siitä huolta, ei meille enää synny tälläistä kaaosta. Me kuitenkin imuroidaan ja järjestellään paikkoja joka päivä.

Minkälaisia kommentteja sitten on tullut? Noh, osa on luettavissa jo lehtien kommenttipalstoilta, sekä #paskamutsicase viesteistä. (Viestit luettavissa Instagramin kohokohdista.)

On sanottu, miten ”meillä on kahdeksan lasta, eikä koskaan ole ollut noin sotkuista!”,

”On aika pinnallista hakeutua lehtiin feikatulla sotkulla, ei kellään ole oikeasti tollaista”,

”Tässä tämän huomiotalouden ja tuottamattoman työn huippu. Bloggaaja rimpuilee julkisuudessa ”näin teille esitän, mutta todellisuudessa se onkin näin”.

”En pystyisi olemaan rennosti tuommoisessa. Muutama satunnainen vaatekappale siellä täällä ei pahasti haittaa, mutta kauheat kasat tavaraa lojumassa ympäriinsä on jo toinen juttu. Tosin minimalismin kannattajana omistan todella vähän eikä omaisuudestani kummoista läjää saisikaan.”

”Sit ihmetellään kun lapset ahdistuu ja saa mielenterveysongelmia kun on noin sotkuista”

”Teidän lapset ei oo normaaleja, koska kyllä meidän kaksi vuotias ymmärtää ja siivoaa omat jälkensä! Nyt on vikaa vanhemmuudessa.”

Suurin osa meistä ymmärtää, että nämä viestit on ihan kohtuuttomia. Meidän koti ei ole sieltä ”pahimmat hamstraajat” -ohjelmasta, vaan ihan normaali lapsiperhekoti. Näiden viestien takia, joku äiti voi luulla että kotona pitää olla koko ajan siistiä, ihan sama mikä jää sen jalkoihin. Koetaan paineita ja tunnetaan syyllisyyttä, voidaan jopa masentua. Siksi tästä on tärkeää puhua, jotta oman elämänsä äiti teresat jää huudoillaan kakkoseksi! Kotirauha kuuluu kaikille ja toivon, että sä levität sanomaa! Sun ei tarvi uhrata kaikkea sille siisteydelle, mutta ei myöskään hävetä sitä, jos sulla on aikaa siivota.

Saatat olla kiinnostunut myös

Helpot ohjeet laadukkaaseen kotikuvaukseen!

”Salla, ehkä sun pitäs olla enemmän lasten äiti kuin someprinsessa!”

Kiiltokuvasome, kenen vastuulla on vääristynyt todellisuudentaju?

ONNI kotisiivous – Enemmän aikaa arkeen

4 kommenttia

  1. miniswithstyle kirjoitti:

    Minua ei häiritse muiden kotien sotkuisuus. En edes varmaan huomioi asioita niin miten esimerkiksi luulen että meillä käyvät ihmiset huomioi. Meillä ei ole aina tiptop mutta haluan että on yleisesti ottaen siistiä. Mutta en ymmärrä miten se kuuluu kenellekkään et miten muut ihmiset elää.

    • Salla kirjoitti:

      Itse myös nautin siististä kodista, mut ei mua haittaa että tänne tulisi ystäviä kylään vaikka lelut olisivatkin levällään. On hullua miten ihmiset kokee oikeudekseen haukkua muiden kasvatustyylit, sisustuksen ja jopa kodinhoidon, koska heillä toimitaan erilailla tai on helpompaa.

  2. Jonna kirjoitti:

    Ihanan vapauttavaa, kiitos! Yksi pikku kohta jäi painamaan (vaikka tiedän, ei tarvitsisi). Sotku ja lika on eri asia. Kun minun kotihäpeä liittyy juuri siihen likaan. Epäjärjestyksen hallitsen sen verran, että on mielenrauha, mutta se lika. 10-vuotias hoitelee omia ruokajuttujaan, samoin isäntä, eikä kumpikaan huomaa siitä aiheutuvaa likaa. Roiskeita ja tahroja on joka puolella, vaikka tavarat menisivät paikoilleen. En jaksa olla rätin kanssa koko ajan kintereillä, yritän pitää perushygienian kunnossa. Sitten kun niitä vieraita on kylässä, huomaan tahroja, möhmää ynnä muuta joka puolella ja luulen muidenkin huomaavan. No, ehkä ajan kanssa. Mies ei enää tunnu oppivan, mutta ehkä lapsen saan vielä koulittua.
    Kiitos kuitenkin, tämä teksti antoi synninpäästön ?

  3. Salla kirjoitti:

    Heippa! Mainitsin myös, että sotku ja lika on eri asioita, välillä saattaa tulla likaa juuri lasten kanssa, mutta ehkä siitä kannattaa huolestua vasta sitten kun se alkaa haista. Ei kukaan pysty olemaan kokoaikaa rätin kanssa menossa ja se on just ok. Joskus tulee vastaan tahmea mehutahra lattialla mitä ei oo ees huomannu 🙂

    Ihana että tää teksti auttoi synninpäästön kanssa 😀 <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *