Hae
The Juurakko journal

Asukastoimikunta, mikä se on?

Olen toisinaan puhunut Instagram storeissa, miten olen tehnyt asukastoimikunnan hommia. Asumme siis HOAS:illa, eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöllä, taloyhtiöissä ei ole siis perinteistä hallitusta vaan asukastoiminta. Asukastoiminnasta pääset lukemaan lisää myös HOASin sivuilta. Tässä kerron mitä mä teen asukastoimikunnassa ja syitä miksi liityin.

Mitä siinä tehdään?

Asukastoiminta koostuu nimensä mukaan asukkaista, kuka vaan asukas voi liittyä toimintaan mukaan, mutta samasta taloudesta voi olla vain yksi mukana. Yhdessä vapaaehtoiset luo hallituksen ja järjestävät erilaisia aktiviteetteja asukkaille, pitävät huolta yhteisistä tiloista ja ovat yhteydessä HOASiin, jos tarvetta tulee.

Yhteisiä tiloja voi olla paljonkin, kuten puutöihin, musiikkiin, käsitöille, pyörän korjaukseen, kuntosali ja kerhohuone. Tilat vaihtelevat paljon taloyhtiön mukaan, mutta kaikki nämä on maksuttomia asukkaille. Kerhohuonetta lainataan ja kuntosalille pääsee halukkaat treenaamaan, jokainen tila vaatii sopimuksen avaimista ja tila pitää vielä erikseen varata.

Asukastoimikunnan tehtävä on pääsääntöisesti luoda erilaisia tapahtumia asukkaille, kuten leffailtaa, erilaisia työpajoja, illanistujaisia. Vain mielikuvitus on rajana, ja toki budjetti. Jokainen taloyhtiö saa käyttöönsä budjetin, mikä on päätetty tapahtumien osallistujien määrästä, sekä taloyhtiössä asuvista opiskelijoista.

Budjettiä käytetään tapahtumien kulujen kattamiseen sekä erilaisiin hankintoihin, eli jos johonkin tilaan tarvitaan uusia laitteita. Asukastoiminta inventoi tilat kerran vuodessa, jolloin HOASilla on tiedossa tarkka arvo tavaroista.

Toiminta on helppoa ja kivaa, parasta on silloin kun toimikunta on oikeasti aktiivinen ja kaikki haluavat kehittää omaa asuinympäristöä. Viime aikoina on tuottanut ylimääräistä päänvaivaa remontti, jonka takia osa tiloista on ollut pois käytössä ja tavarat siirretty säilytykseen. Nyt remontin valmistuessa, tavaroiden muutto ja paikalleen laitto on vienyt osan ajasta. Yhteistiloja ei ole lainattu, koska kukaan ei pysty kantaa vastuuta koronan takia tulleista rajoituksista. Lainaamista on jatkettu tiloissa, missä ollaan yksin.

MAJAKAPHOTOGRAPHY

Miksi liityin?

Halusin järjestää lapsille suunnattuja tapahtumia ja työpajoja mitkä kiinnostavat myös muita, viimeisimpiä oli makrame-työpaja. Työpajassa pääsi harjoittelemaan tekemistä ja muut pystyivät auttamaan. On ihana olla mahdollistamassa naapurien tutustuminen toisiinsa ja verkostoitua!

Pääsen tällä harrastusmaisella toiminnalla myös harjoittamaan organisointikykyä ja muiden kanssa toimimista, sekä luomalla itselle sekä muille hauskoja juttuja. Toimin tällähetkellä asukastoimikunnan puheenjohtajana.

Asutko sä HOASilla ja olet miettinyt toimintaan mukaan lähtöä? Suosittelen ehdottomasti, koska se on mahtava väylä päästä tutustumaan ihmisiin, luoda parempaa ilmapiiriä ja yhteisöä omassa kohteessa ja harjoittaa vaikka sun tulevaa ammattia! Jos sulla on jotain kysyttävää aiheesta, vastaan mielelläni <3

Saatat olla kiinnostunut myös

Etäopetuksen haasteet

Mitä on monimuoto-opiskelu? Kannattaako se?

ONNI kotisiivous – Enemmän aikaa arkeen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *