Hae
The Juurakko journal

Olenko pinnallinen?

Miten määritellään pinnallinen ihminen? Olen muutaman kerran saanut kuulla olevani sellainen, ja tämä tuomio on yleensä tullut siitä, kun panostan omaan ulkonäkööni. Ostan mielellään laadukkaita ja kauniita vaatteita, käyn säännöllisesti kynsi- ja ripsihuollossa. Näihin menee kuukaudessa paljon rahaa, mutta haluan silti panostaa näihin ja pihistää muualta. Esimerkiksi suurin osa vaatteista on ostettu käytettynä. Haluan ostaa laadukkaita merkkejä, mutta minulta löytyy myös paljon halppisliikkeiden vaatteita. Haluan pukeutua kauniisti, mutta sillä säästää jo valtavasti kun ei maksa liikkeen täyttä hintaa.

Mun lempparikirppikset löydät muuten täältä: Kirpputori suosituksia

MAJAKAPHOTOGRAPHY

Mitä pinnallisuus on?

Pinnallisuus määritellään tarkoittaen vain pintaa, eli esimerkiksi ihmistä, joka on lähinnä kiinnostunut ulkonäöstään. (Wikisanakirja) Pinnallista ihmistä kiinnostaa näin ollen ulkonäkö kaikkein eniten ja muut asiat tulevat vasta sen jälkeen. Englannin kielisessä Wikipedia-artikkelissa pinnallisuus määritellään paljon syväluotaavammin. Pinnallisuus on syvällisyyden vastakohta ja sitä on käytetty määritelmänä jo Platonin aikana. Sosiaalipsykologian mukaan jokapäiväiset sosiaaliset prosessit tasapainottelevat pinnallisuuden rajoilla, kun tukeudumme ensivaikutelmiin mutta toisaalta pyrimme ymmärtämään toista ihmistä syvällisemmin. (Wikipedia in English)

Psykologi Heli Heiskanen vastasi myös pinnallisuutta koskevaan kysymykseen. Hän totesi, että pinnallisuus itsessään ei ole huono asia. Suurin osa ihmisistä on ainakin välillä enemmän tai vähemmän pinnallisia, vaikkeivät he sitä niin paljoa ajattelisikaan. Mutta siinä, kuten monessa muussakin asiassa, liika on liikaa ja silloin tulee ongelmia. Liiallisen pinnallisuuden haittapuolia voivat olla esimerkiksi ulkonäköön perustuva itsetunto, jolloin itsetunto laskee, jos ulkonäkö ei miellytä itseä. Itsensä (ja muiden) hyväksyntä on silloin ehdollista: täytyisi olla tietyn näköinen, jotta olisi arvokas ja hyväksytty. Kirjassaan Herkkyyden voima Heiskanen kirjoittaa myös itsetunnosta, jonka yksi osa-alue on ominaisuuksiin perustuva itsetunto. (Hidasta elämää)

Olenko pinnallinen?

Vastaus kysymykseen – en – en ole pinnallinen. Välitän omasta ulkonäöstäni ja haluan näyttää omasta mielestäni hyvältä. En kuitenkaan arvota ihmisiä heidän ulkonäkönsä perusteella tai ole kaveeraamatta ihmisten kanssa, jotka eivät sovi omaan kauneusihanteeseen. En myöskään pidä itseäni rumana, vaikka en olisi meikannut tai en olisi huollattanut kynsiä tai ripsiäni.

Se, että teen asioita joista nautin tai kiinnitän huomioita omaan ulkonäköön, ei tee minusta pinnallista. Minulle merkitsee maailmassa paljon muutkin asiat kuin ulkonäkö, mutta miksi en saisi pitää ulkonäöstäni huolta, jos todella siitä nautin? Minua ei haittaa, vaikka joku pitää ulkonäön huoltamista pinnallisena, mutta on ikävää jos minusta tulee niin väärä kuva.

Heiskanen kirjoitti myös hyvin vastauksessaan seuraavaa:

”Minä esimerkiksi koetan nähdä jokaisessa ihmisessä jotakin kaunista, koska jokainen on omalla tavallaan kaunis ja oikean näköinen ihminen. Itsestään voi pitää hyvää huolta ja pukeutua kauniisti, jos se on itselle tärkeää, mutta elämässä on paljon muitakin tärkeitä asioita. Ajattelen sisäisen kauneuden olevan tärkeintä, kuten Pikku Prinssi -kirjassakin viisaasti sanotaan: ”Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.”

Heijastamme ulospäin omia tunteita, mielentiloja, ajatuksia ja asenteita. Esimerkiksi aito hyväksyntä, lempeys, avoimuus ja ystävällisyys säteilee ihmisestä ulospäin sisäisenä kauneutena. Mitä kauniimpi tunne ja energia ihmisestä välittyy, sitä kauniimmalta hän myös (sydämen) silmissämme näyttää. Ja mitä parempi olo ihmisellä on itsensä kanssa, sitä enemmän hän haluaa pitää itsestään huolta. Siten sisäinen kauneus voi ruokkia myös ulkoista kauneutta.” (Hidasta elämää)

Saatat olla kiinnostunut myös:

Näin lastesi sukat ei mene koskaan sekaisin!

Rakennekynnet pelastivat omat kynteni

Ohje sulaneisiin lumiukkopipareihin

Tee-se-itse saippua

Eteinen muodonmuutoksessa

Pieni koti, iso perhe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *