Hae
The Juurakko journal

Kun kohta 3-vuotias ei puhu

Niilo täyttää tänä vuonna heinäkuussa kolme,  eikä hän vielä puhu. Päiväkodin puolella he ovat olleet jo pitkään huolissaan, mutta me vanhemmat ei. Toki se ärsyttää, kun kommunikointi on vaikeaa, eikä toisen kanssa pysty kunnolla puhumaan. Mutta toinen on niin menevä ja lahjakas motorisissa taidoissa, selvästi hänelle on ollut tärkeämpää oppia kiipeilemään kuin apina, ennen kuin jaksaa keskittyä puhumiseen. Kerron tässä postauksessa mitä apua ollaan saatu siihen, kun Niilo ei puhu.

Huolet

Niilo osaa nykyään sanoa muutamia sanoja, kuten ”Joo, ei, pupu, pois, jee”. Hän ymmärtää kuitenkin todella hyvin, jos pyytää tuomaan punaisen pallon. Niilolla ymmärrys on valtava ja siksi vaikuttaa enemmän siltä, että toinen on vain hieman laiska puhumaan, koska tulee ymmärretyksi myös muuten.

Niilon yleissana kaikkeen on ”PAA”, päiväkodissa oltiin huolissaan ja he halusivat tukea omaan toimintaansa. Puheterapian perään kyseltiin usein, suurin mietinnän aihe oli se, että pitääkö ymmärtää yleissanan käyttö ja vaikka sanoa ”Joo, se on auto!”, vai olla ymmärtämättä ja ”rohkaista” toista näin ollen sanomaan se oikea sana.

Me olemme aina käyttäneet kotona keinoa, missä ymmärretään Niilo aina, kun oikeasti tiedetään mitä hän tarkoittaa. Tietenkin tulee tilanteita, missä ei ole mitään hajua, mitä toinen tarkoittaa. Niilo osaa taidokkaasti imitoida Pipsa Possua röhkimällä, jolloin on selvää, mitä toinen haluaa.

Puheterapia

Kävimme puheterapiassa noin kuukausi sitten, jossa tutkittiin Niilon tyyliä kommunikoida. Katsottiin tunnistaako puheesta esimerkiksi eläimiä ja onko jotain fyysistä estettä puhumiseen. Niilo ei tuolloin suostunut näyttämään kieltään, mutta sanottiin, jos toinen osaa esimerkiksi puhaltaa tai näyttää kunnolla kieltä, kaikki todennäköisesti on OK. Niilo pystyy näihin molempiin, hyvinkin taidokkaasti esimerkiksi ruokapöydässä.

Saimme puheen tueksi vihkon, missä on eri toimintoja kuvaavia kuvia sekä asioita. Sieltä Niilo pystyi näyttämään, milloin on jano tai nälkä ja mitä hän mahdollisesti haluaa juoda tai syödä. Vihko kulki aika pitkään kodin ja päiväkodin väliä, mutta päätin että on helpompaa tulostaa meille omat toimintakortit seinille. Puheterapiasta löydät lisää täältä.

Puheterapeutti vahvisti, että on todella tärkeää että lapsi tulee ymmärretyksi vaikka toinen ei puhu. Vihko tukee juuri sitä, että toinen pystyy näyttämään mitä tarkoittaa. Myös tukiviittomat on tärkeitä, jos niitä ei osaa tai ei tiedä niitä oikeita, voi hyvin vaikka keksiä omalle perheelle omat. Tukiviittomista löydät lisää esimerkiksi Annen Instagramista @kasipuhe

Me olemme pääsääntöisesti keksineet tukiviittomat itse, jotkut ovat varmasti ”aitoja”, mutta olemme menneet oman loogisuuden mukaan. Esimerkiksi nälkää esitämme hieromalla mahaa, norsu on kun tekee kädestään kärsän naamalle, traktori on kuin kääntelisi rattia, pupu on kun käsistä tekee pitkät korvat päänsä päälle.

Avut kotona

Aikaisemmin kotona käytettiin tätä puheterapiasta saatua vihkoa, mutta nyt seinillä on papunetistä tulostettuja toimintoja. Papunettiä saa käyttää jokainen ja sinne on luotu kuvatyökalu, miten saat kuvat hyvin asetettua A4 paperille teksteineen. Kuvia löytyy paljon ja varmasti jokaisen lapsen tarpeeseen.

Meillä on tulostettu ja laminoitu kortteja myös lelukoreihin, jolloin Niilo näkee meidän kaikki lelut ensin kaapin seinästä ja samat kuvat löytyy jokaisen lelulaatikon kyljestä. Harmi, kun Aatos tykkää näitä repiä, mutta eiköhän me keksitä vielä joku pysyvä ratkaisu näihin.

Laput auttaa toista hahmottamaan kaikki lelut, niiden nimet sekä helpottaa niiden siivousta (HALLELUJAH). Seuraava puhelinaika puheterapeutin kanssa on ensi kuussa, eikä tilanne ole kauheasti vielä edennyt. En halua alkaa huolestumaan, koska se ei auta mitään. Saan sillä vain itselle pahan mielen ja valtavasti stressiä, eikä se varmasti motivoi myöskään Niiloa puhumaan.

Saatat olla kiinnostunut myös

Askarteluvinkkejä lapsille, joiden vanhemmat ei askartele

Saako lapset vituttaa?

Miten (poikkeus) arki sujuu kolmen lapsen kanssa

Näin lastesi sukat ei mene koskaan sekaisin!

10 kommenttia

  1. colouroutsidethelinesblogi kirjoitti:

    Ihanaa, kun kirjoitat aiheesta, koska on varmasti muitakin hänen ikäisiään (ja vanhempia) lapsia, jotka eivät puhu. Tästä saa varmasti joku vertaistukea.

    Meidän suvussa on yksi jo aikuinen mies, joka ei lapsena puhunut kunnolla. Hän keksi oman kielen, jota käytti 7-vuotiaaksi asti ja häntä ymmärsi vain hänen äitinsä (ja tuskin äitikään kaiken aikaa).
    Kouluun mennessä hän alkoi kuitenkin puhua ihan selvällä suomen kielellä ja kysyttäessä vastasi, ettei aiemmin vain huvittanut puhua, kun ei ollut mitään tärkeää sanottavaa.
    Nykyään hän on matematiikan professori ja opettaa muita.

    Jos te ymmärrätte hyvin toisianne niin en olisi huolissani. Lapsi haluaa vain kehittyä omaa tahtiaan.

  2. M. M kirjoitti:

    Hei, luin tämän mielenkiinnosta, sillä tämä kirjoitus muistutti hyvin paljon omista pojistani, kun he olivat pieniä. He ovat nyt 11v. ja puhuvat jopa hieman liikaa! ? Mutta he puhuivat 3v.:na muutamia sanoja ja olin kyllä huolissaan. Etenkin, kun he olivat kovin kontaktihaluisia, mutta sanat eivät vaan lisääntyneet. Minä halusin pojat lastenneurologin tutkimuksiin tuolloin 3v:na ja he saivat kielellisen eritisvaikeuden diagnoosin. Tästä alkoi ahkera tukiviittomien ja kuvien käyttö, tiivis kertavkoinen kelan tukema puheterapia ja pääsimme myös sopeutumisvalmennuskurssille. Tästä alkoi myös poikien puheen kehittymisen vauhdikas edistyminen! Suosittelen siis sekä äitinä, että erityisopena varhaista tutkimista (jotta voidaan selvittää onko kyse hitaasta puheenkehityksestä vai neurologispohjaisesta häiriöstä) ja tiivistä puheterapiaa. Yksin puheterapeutti ei tätä pysty selvittämään. Tsemppiä!

  3. Riina/neljankimara kirjoitti:

    Meillä on myös heinäkuussa 3 vuotta täyttävä poika ja hän alkoi ihan yhtäkkiä puhumaan todella hyvin ja paljon. Aiemmin ei juuri sanonut kun muutamia sanoja mutta nyt puhuu ihan täydellisesti. Uskon että jotkut lapset vaan prosessoivat ja opettelevat eri tavalla, kyllä se puhe sieltä varmasti tulee. Varsinkin kun teillä on noin mahtavia tuki juttuja siihen!

  4. KM kirjoitti:

    Hei!

    Saako kysyä, miten puheenkehitys on edennyt? Onko puheterapiasta ollut apua? Meidän 2 v 3 kk pojalla hyvin samankuuloinen tilanne kuin teillä tässä postauksessa ja ensi viikolla tulossa puheterapian arviointikeskustelu.

    • Salla kirjoitti:

      Meillä tuli muutto syyskuussa 2021 vantaalta helsinkiin ja silloin hoitosuhde puheterapeutille katkesi. Olemme edelleen jonossa helsingissä, mutta aikaa emme ole saaneet. Puhe on silti alkanut kehittymään, pikku hiljaa. Meillä on toisinaan ollut käytössä papunetin tukikortit, mutta nuorin lapsi näitä repi seiniltä. Nyt sanoja tulee lähes päivittäin ja myös sellaisia mitä muut ymmärtää. Huomaa selkeästi miten lapsi itse haluaa puhua ja nyt on siihen rohkaistunut, meillä ei koskaan todettu mitään fyysistä vikaa puheterapeutilla. Pidempi hoitosuhde olisi varmasti auttanut enemmän meitä vanhempia ymmärtämään mitä pitää tehdä, suoranaista hyötyä en lapselle nähnyt, mutta meillä se hoitosuhde oli aivan liian lyhyt. Toivotaan että saataisiin nyt 2022 aikaa Helsingin puolelle.

  5. KM kirjoitti:

    Kiitos vastauksestasi. Toivotaan, että pääsette pian jatkamaan puheterapiassa, vaikka kehitystä on jo noin hienosti tullutkin. Me saatiin myös puheterapeutilta nyt vinkiksi nuo kuvakortit, mutta tuntuu hankalalta alkaa käyttää niitä, kun lapsi kuitenkin ymmärtää puhetta tosi hyvin. Jotenkin pitäisi saada motivoitua näyttämään kuvista, mitä tarkoittaa

  6. Saara kirjoitti:

    Hei! Tärkeä ja hyvä teksti, mutta jäin pohtimaan lapsen oikeutta terveystietojen yksityisyyteen. Nyt postauksessa on sekä lapsen kuvat että nimi.

    • Salla kirjoitti:

      Kiitos kommentista, lapsellani on oikeus yksityisyyteen myös terveytensä puolesta. En kuitenkaan koe puheentuotannon olevan merkittävä terveystieto.

  7. Mia kirjoitti:

    Meidän lapsi täyttää pian 3 ja hän puhuu pelkkiä sanoja. Niitä on jo useampia alkanut tulemaan ja kovasti höpöttää omalla kielellään. Ollaan myös puheterapiassa käyty vasta kerran ja saatiin kuvakortteja mukaan, näistä lapsi ei ole vielä niin innostunut että pyrkisi näyttämään niiden avulla mitä tarkoittaa/haluaa. Parin viikon päästä on toinen aika puheterapeutille eikä tilanne ole meilläkään kauheasti kehittynyt. Aijon tehdä itse lisää kuvakortteja joissa näkyy selkeästi pojalle tutut asiat, joten katsotaan mitä siitä seuraa ja mitä uusia eväitä saadaan terapiasta mukaan. Kaikki lapset menee uusien asioiden kanssa omaan tahtiin ja kun oikein miettii niin hän/he on ollut vasta kolme vuotta tän maan päällä joten ei tälläsiä asioita tarvitse kiirehtiä. On aina mukavaa ja helpottavaa lukea toisten kokemuksia. Kiitos siitä 🙂

    • Salla kirjoitti:

      Toivottavasti niistä on apua <3 Usein puheentuotannon hitaus on väliaikainen tila, jos motoriset taidot on kuitenkin kehittynyt nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *