Hae
The Juurakko journal

Mitä hyötyä Tempparit tuo parisuhteelle?

Mä olen ollut jo pitkään uskollinen Temppari-fani, katsoin ensimmäistä kautta, mutta vasta toisen kauden kohdalla aloitin katsomaan jokaisen jakson. Vuonna 2014 kun ensimmäinen kausi tuli, oli tietenkin oma elämä aivan erilainen mitä se on nyt. Olin tuolloin äiti ja sinkku ja mietin mitä tulevaisuudelta haluan. Miten Temptation Island sitten auttoi miettimään tulevaisuutta? Ohjelma lähinnä korosti piirteitä mistä ei pitänyt lainkaan ja nosti niitä, mitä arvosti. Se sai tekemään tietynlaisen unelmakartan mielessään, mitä kaikkea miehessä pitäisi olla. Listaan omia oivalluksia, miten tempparit tuo jotain hyötyä parisuhteille ruudun tälle puolelle.

Temppareiden maailma

Tempparit on hyvin erilainen formaatti Suomessa kuin maailmalla. Tykästyin Jenkkien temppareihin, missä pariskunnat oli ollut vuosia ja vuosikymmeniä yhdessä, he etsivät suhteensa suuntaa. Joillakin oli tavoite tehdä lapsia, mennä naimisiin, mutta epävarmuus valtasi. Epävarmuus saattoi kummuta joistakin pienistä epäkohdista mitä toisessa oli tai asioista, mitä ihmiset ei myöntänyt edes itselleen. Bilettämistä oli, mutta alkoholin käyttö oli maltillista. Tärkeitä oivalluksia tuli molemmissa resorteissa.

Suomen Tempparit poikkeaa tästä paljon, sinne hakee pääsääntöisesti nuoria ihmisiä, joiden suhde on kestänyt vähän aikaa. Poikkeuksia toki on ja ne eläivöittävät sarjaa paljon. Vaikka sarja poikkeaa paljon alkuperäisestä ideasta, mikä tulee Yhdysvalloista, on se kuitenkin hyvin opettavainen ja itseään kasvattava.

Mitä kaikkia oivalluksia olen saanut näiden vuosien aikana sarjasta? Voit kertoa myös omia oivalluksia kommentteihin.

omat Oivallukset

  • Kausi 2

Tämä kausi tunnetaan parhaiten Sika-Mikasta sekä pariskunnasta, jotka valehteli olevansa yhdessä vaikka ero oli tullut jo ennen tuotannon alkua. Valehdellut pariskunta lähetettiin kotiin, kun tieto tuli julki. Ajattelin etten koskaan halua olla parisuhteessa missä kulissit on niin tärkeitä, että mieluummin valehtelee saavuttaakseen jotain, kuin myöntää tapahtunut, eli tässä tapauksessa ero.

Sika-Mikan asenne resortilla ja käytös Satua kohtaan oli järkyttävää. Mika suorastaan ahdisteli muita naisia ja koki oikeudekseen kosketella jokaista, Sadusta puhuttiin toisinaan nätisti mutta se ei tullut esille teoissa. Oma tunne siitä, että haluan miehen, joka jakaa julkiset kosketukset minulle. Eikä koe tarpeelliseksi esittää muille.

  • Kausi 3

Varmaan yksi parhaiten mieleen jäänyt kausi, joka tunnetaan Elämänpeli-Jonnesta ja ”Vähän panin” letkautuksesta, joka kuultiin Joonaksen suusta. Elämänpeli ajatuksessa oli jossain sivulauseessa ehkä järkeä, mutta miksi elämää pitäisi ajatella pelinä? Jos muuttaa omaa elämänasennetta ja päättää minkälainen haluaa elämän olevan, se houkuttelee muita saman samanhenkisiä ihmisiä.

  • Kausi 4

Tässä kaudessa oli paljon mielenkiintoista ja ajatuksia herättäviä kohtauksia, mutta suurin oivallus tapahtui Eliaksen ja Vilman kohdalla. Kun videoiden perusteella huomasi tiettyä manipulointia, miten sen voisi estää omassa parisuhteessa? Olin juuri löytänyt itselleni vakaan parisuhteen, missä oli luottamusta ja kommunikaation avulla ei syntynyt mitään epäilyksiä. Mistä sitten tunnistaa manipulaation? Manipulaatio on käytännössä taidokasta keskustelutaitoa, missä johdatetaan toista haluamaansa suuntaan. Oivallus tässä ei ollut se, että aloin epäilemään omaa miestäni, vaan se, että annoin myös muiden kertoa avoimesti mielipiteen meidän suhteesta. Mietin asiaa hänen kannaltaan ja sitten päätin, onko se varteenotettava huomio vai ei. Aina pitää muistaa, ettei ulkopuolinen näe koskaan koko suhdetta.

kaudet 5-9 on nähtävissä ruudusta
  • Kausi 5

Jokainen kausi poikkeaa toisistaan valtavasti, mikä on ihanaa, koska silloin oivaltaa itsestä, arvoista ja muista paljon. Tämä kausi avasi silmiä läskivihasta, miten se kukoistaa ja kuinka sitä palautetta saa muutkin kuin minä. Jotenkin kaikki itseensä kohdistetut kritiikit ajattelee, ”mä ansaitsen tän varmasti”. Kun taas Tia oli niin sympaattinen ja ihana, hän ei sitä todellakaan ansaitse. Sitten vielä mies, joka pettää heti kun siinä lykästää. Tia poistui saarelta miehensä kanssa nopeasti kauden alussa ja tunsin suurta sympatiaa.

Kaudella oli myös Vilma ja Juuso, jotka olivat jo tuttuja aikaisemmilta kausilta. Näin heidän suhteen pienenä piirinä missä arvot eroaa valtavasti, mutta joku liima silti pitää heidät yhdessä. Olen nähnyt useassa omassa suhteessa tämän liiman, vaikka järki sanoo, että suhde on myrkyllinen. Oli kuitenkin silmiä avaavaa, miten pariskunta voi yhdessä koulia myrkyllisyyttä pois. Itse en siihen koskaan löytänyt voimavaroja.

  • Kausi 6

Uskonto, seksuaalisuus, parisuhde, arvot ja elämän tavoitteet. Uskonnollinen mies, mutta hiljainen ja seksuaalinen nainen, miten näitä voi yhdistää? Hyvin, mutta avoimuus on tärkeää. Kuplautuminen on osa formaatin juonta, mutta maalaisjärkeä se ei vie.

  • Kausi 7

Ensimmäinen kausi missä näen paljon järkeviä pointteja tietyltä parilta, Mira ja Valto vaikuttavat järkeviltä ihmisiltä. Heidän suhteessaan on selviä kipeitä kohtia, muttei mitään isoja ongelmia. Silti tämä suhde kaatui, heittämällä. Se sai miettimään, voiko hyväkin suhde loppua vain pienistä virheistä? Pienet virheet toki kasautuu ja sitten ne muuttuvat isoiksi, mutta miten ne voi tunnistaa omassa suhteessa, kun ne tilanteet on niin lähellä?

  • Kausi 8

Tämä kausi sai voimaan pahoin, mutta se toisaalta myös aiheuttaa ajatus vyöryn. Jonna ja Jussi puhuivat toisistaan niin paljon pahaa, Jonna tuli tutuksi kaudesta 5 ja sen tuoman somesuosion ansioista alkoi tekemään somea isommassa mittakaavassa. Miten miestä haukutaan omissa kanavissaan, mutta toisinaan jätetään ne kivat jutut pois. Oli tarina miten vain, mutta se vahvisti omaa ajatusmallia siitä, että tuon omassa somessa enemmän ilmi omaa itseäni ja mielipiteitä. Jätän miehen ulkopuolelle jokapäiväisestä somesta, vaikka hän on myös itse somessa läsnä. En halua koskaan ajautua tilanteeseen, missä some on elämä tai aiheuttaa riitoja sen avulla parisuhteelle.

Käynnissä oleva kausi:
  • Kausi 9

Kausi on vielä kesken, mutta lupaavan tapahtumarikas. Suhteen erilaisia muotoja tuodaan ilmi, mikä on todella hyvä. Ei ole olemassa tiettyä oikeaa suhdemuotoa kaikille, on hyvä tiedostaa että jokainen pariskunta tekee omat pelisääntönsä ja rajat.

Miten Temptation Island auttaa parisuhdetta, ruudun tällä puolen?

Mun aviomies vihaa tätä sarjaa ja saa karvat nousemaan pystyyn, kun on olemassa formaatti missä rohkaistaan pettämään. Se on totta, enkä väheksy hänen mielipidettään. Silti tämän ohjelman myötä on päässyt helposti keskustelemaan asioista minkä ei normaalisti tulisi mieleen. Miltä susta tuntuisi jos jossain pelissä pitäisi laittaa kortsu suulla toisen miehen penikseen? Ei varmasti kauhean hyvältä, mutta on hyvä tuntea toinen. Mitkä olisi meidän rajat ja miksi? Onko meidän suhteessa samanlaisia kipukohtia kuin formaatissa olevilla?

Temptation Island auttaa sua miettimään omaa arvomaailmaa, mikä ei ole sulle fine, miltä se tuntuisi ja keskustella näistä asioista kumppanin kanssa.

En suosittele hakemaan formaattiin, enkä siihen itse ikinä menisi. Mutta voimme kuitenkin oppia muiden virheistä.

 

Saatat olla kiinnostunut myös

Meidän parisuhde

Jatkuva vihapuhe somessa

Minkälainen talous riittää pääkaupunkiseudulla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *