Hae
The Juurakko journal

Milloin lapsi päiväkotiin?

Ollaan jälleen tämän saman kysymyksen äärellä, vanhempien lapsien kanssa päätös on ollut helppo. Heti kun vanhempainvapaa loppuu, palaan töihin ja lapsi menee päiväkotiin. Nyt ensimmäistä kertaa elämässäni jäin hoitovapaalle, milloin siis Aatos menee päiväkotiin?

Aatos täyttää huomenna vuoden ja olisi ihana pitää hänet vielä pitkään kotona. Huomaan kuitenkin, että oma menojalka vipattaa kehittämään omaa osaamista ja uraa. Vaikka menisin vain osa-aikaisesti harjoittelun muodossa työelämään, tarkoittaisi se hoitopaikan hakua. En ollut aikaisemmin herännyt ajatukseen, että harjoittelupaikan hakeminen voisi olla ajankohtainen juuri nyt, enkä siksi ole aikatauluttanut päiväkotiin hakua 4 kk etukäteen. Voi olla hyvin mahdollista, että kiireellisellä hoitopaikan haulla emme saa lapsia samaan päiväkotiin. Siirtoa voi aina onneksi hakea.

En tiedä, aloitanko toukokuussa harjoittelun. Saan siitä tiedon nyt huhtikuun aikana, se osaltaan vaikuttaa paljon siihen meneekö Aatos hoitoon vai ei. Ei ole kannattavaa menettää kotihoidon tukea, jos tulot ei nouse harjoittelun myötä. Monet viisaat mielet heittivät ilmoille opintovapaan hakemista töistä, joka mahdollistaisi tukien nousemisen ja Aatoksen päiväkotiin laittamisen opintojen keskellä. Nämä kaikki on selvityksen alla, miten kannattaa toimia jos harjoittelupaikan saan. Kirjoitin tästä harkkapaikasta enemmän tänne: Pelkojen voittaminen – hain harjoittelupaikkaa! Koska on vielä iso kysymysmerkki, tarvitseeko mun irtisanoutua vai saanko opintovapaata nykyisen perhevapaan sijaan.

lapsi päiväkotiin, mutta minkä ikäisenä?

Ei ole olemassa tiettyä ikää, milloin on parasta mennä päiväkotiin. Monet tahot kiistelevät aiheesta, mutta ei ole yhtä oikeaa vastausta. Nuorimmat päiväkodin lapset on noin 8-9 kk ja se on ihan OK, jos perhe kokee sen itselleen hyväksi ja tarpeelliseksi. Ei muilla ole siihen nokan koputtamista. Oliver ja Niilo ovat molemmat menneet hoitoon noin 9-10 kk ikäisinä, kun vanhempainvapaa on loppunut. Aatoksen kohdalla ei olla pidetty kiirettä, ainut syy on ollut se, että on mahdollisuus olla kotona. Oliver ja Niilo on sopeutunut todella nopeasti päiväkotiin, ja ovat saaneet heti alkuun paljon sosiaalista kanssakäymistä muiden lasten ja aikuisten kanssa.

Päiväkoti, perhepäivähoito vai mitä näitä nyt on?

On paljon erilaisia vaihtoehtoja ja päivähoitomuotoja, mihin lapsen voi hoitoon laittaa. Mikä on juuri teille paras, selviää vain miettimällä omia arvoja, tarpeita  ja vertailemalla eri vaihtoehtoja. Itse olen ollut lapsena perhepäivähoidossa, joka on ollut hyvin kodinomainen tunnelma. Se on tuntunut että pääsee kylään, kuin että vietäisiin hoitoon. Silti perhepäivähoidossa ihmissuhdekemiat vaikuttavat paljon, jos et tule yhden hoitolapsen kanssa toimeen, vaikuttaa se suuresti koko palettiin. Kun olin isompi ja siirryin päiväkotiin, oli mulle henkilökohtaisesti todella vaikea hahmottaa niin isoa ihmismäärää.

Oliver meni aikoinaan vuoropäiväkotiin, ei ollut muuta mahdollisuutta omien töiden takia. Huomasin miten hyvin Oliver oppi sosiaaliseksi ja rohkeasti. Koin tehneeni silloin oikean valinnan, opettaa heti siihen että ympärillä on erilaisia ihmisiä. Niilo sopeutui myös päiväkotiin nopeasti ja oli yksi rohkeimpia lapsia. Hän ei vierastanut tai ujostellut, toki tämä on aina yksilöllistä. Niilo vaihtoi päiväkotia hieman pienempään ryhmään, joka on lähempänä meidän kotia. Tähän samaan ryhmään olisi tarkoitus saada myös Aatos.

Koen päiväkodin hyvin opettavana paikkana, missä lapsi oppii jakamaan, olemaan monien erilaisten ihmisten kanssa ja ymmärtämään, että joskus pitää odottaa kärsivällisesti omaa vuoroaan.

Saatat olla kiinnostunut myös

Kun lapsi ripustautuu vain toiseen vanhempaan

Missä mun vauva? Aatos jo yli 6kk!

Pelkojen voittaminen – hain harjoittelupaikkaa!

Miten olla hyvä äiti haasteiden keskellä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *