Hae
The Juurakko journal

Päiväunet päiväkodissa – ette ole tarpeeksi jämptejä vanhempia!

Jälleen taaperon nukuttaminen on kestänyt todella kauan, alan turhautumaan ja yritän pitää itseni kasassa etten ala huutamaan. Olemme jälleen tehnyt iltatoimet ja menneet sänkyyn kahdeksan korvilla, rauhoittuminen aloitetaan lukemalla hetken kirjaa. Nyt vuorossa on Harry Potter, olen lukenut jo yli 10 sivua, huomaan sivusilmällä miten Niilo edelleen pomppii ympäri huonetta. Komennan Niilon ties kuinka monetta kertaa takaisin sänkyyn, kadotan kohdan missä olin lukemassa. Puuskahdan hieman ärsyyntyneenä. Mietin kuinka kiva olisi, jos toinen olisi edes sängyssä pomppimassa. Olisi edes pieni mahdollisuus että toinen väsyisi siihen, eikä häiritse veljiä. Turhauttavaa, kun meidän illat menee aina penkin alle, jos päiväunet on liian pitkät meidän arkeen.

Olemme pyytäneet että päiväunia lyhennettäisiin

Niilo ei nuku päiväunia viikonloppuisin ja jaksaa todella hyvin päivän. Joskus saattaa ottaa 15-30 min tehotirsat, jos päivä on ollut täynnä aktiviteetteja. Viikonloppuisin meillä ei ole ongelmia saada toista nukkumaan. Niilo nukkuu edelleen päiväkodissa päiväunet, jotka päivästä riippuen kestää 1,5-2 h. Olemme pyytäneet että päiväunet lyhennettäisiin esimerkiksi tuntiin, jotta saamme Niilon nukahtamaan myös illalla. Päiväkodissa kerrotaan, miten Niilo menee viimeisien joukossa nukkumaan ja hänet joudutaan väkisin ottamaan ylös sängystä. ”Selkeästi lapsi tarvitsee unta”

En yhtään ihmettele, että Niilo tarvitsee unta jos nukuttaminen menee 23 saakka ja herätys on edelleen seitsemän aikaan. Olisi hyvä, että se unen tarve täytettäisiin yöllä eikä päiväunilla. Olemme arkisin pyrkineet ”juoksuttamaan” Niiloa leikkipuistossa, jotta saataisiin toinen nukahtamaan. Toisinaan se toimii, mutta joskus on sateisia päiviä ja leikeissä energia ei pala samallalailla.

”Olette liian lepsuja nukutuksessa!”

Jälleen kerroin päiväkotiin, miten Niilo nukahti vasta 23 aikaan, että varmasti on väsynyt. Päiväkodissa otettiin esiin resurssipula, miksi lasten on pakko nukkua tietyn pituiset unet. Unien aikana työntekijät tekevät paperitöitä ja muita tärkeitä tehtäviä. Ei siis ole henkilökuntaa, joka herättäisi Niilon tunnin jälkeen. Saimme myös kuulla, miten Niilo ei ole hiljaisimmasta päästä ja ongelmaksi tulee myös se, että Niilo herättää kaikki muut. Ymmärrän nämä päiväkodin haasteet. Sain kuulla keskustelun päätteeksi, miten meidän vanhempina pitäisi olla jämptejä nukutuksen suhteen.

”Isä kertoi, että Niilo tulee paljon sängystään pois. Teidän pitää olla jämptejä nukutuksen suhteen, monelta teillä mennään sänkyyn?”

”Meillä syödään 19.00 iltapala ja siitä mennään sitten sänkyyn noin 20.00 aikaan.”

”Kahdeksan on kyllä aivan liian aikaisin! Pitäisi mennä vasta yhdeksän aikaa nukkumaan.”

”Meillä mennään kahdeksan aikaan nukkumaan ja piste, meillä menee myös 8-vuotias esikoinen samaan aikaan nukkumaan ja herää ilman kelloa noin 7 aikaan aamulla. Lapsi tarvitsee unta. Me olemme jämptejä nukutuksen suhteen, mutta ei se poista sitä että Niilo haluaa mennä tekemään kaikkea muuta. Meillä ei ole edes leluja enää samassa huoneessa missä nukutaan, jotta ei olisi niitä ärsykkeenä.”

”No tehkää mikä on teille paras.”

”Todellakin tehdään…”

Olin niin vihainen tämän keskustelun jälkeen. Miten hän voi sanoa meitä lepsuiksi nukutuksen suhteen? Jos taapero tulee sängystä pois, hänet laitetaan takaisin, mutta eihän hän siellä pysy jossei itse halua. Emme ole harrastaneet sitomista, tietenkään. Lapsia ei voi pakottaa nukkumaan, mutta meillä on kyllä toimet jotka edistävät rauhoittumista. Nekään ei tosin toimi, jos toinen on pirteä kuin peipponen. Tuntuu inhottavalta pakottaa koko perhe puistoilemaan joka ilta, vain siksi, että saadaan Niilo nukahtamaan edes puoli kymmeneltä. Jos ei päästä puistoilemaan, tarkoittaa se pitkää nukutusta. Älkää ymmärtäkö väärin, puistoilu on ihan jees, mutta kun sitä painostaa pakon tunne, se muuttuu suoritukseksi.

Teidän kommentteja

Kysyin teiltä, mihin aikaa teillä menee 2-3 vuotiaat nukkumaan. Meillä on aina menty 20-20.30 aikaa sänkyyn, enkä ole koskaan pitänyt sitä liian aikaisena. Oli hämmentävää miten lasten kanssa työskentelevä ihminen, voi ajatella että kahdensalta sänkyyn meno on aivan liian aikaisin?

Moni teistä kertoi että samanikäiset ja jopa vanhemmat lapset menevät kahdeksalta nukkumaan, useat laittavat lapsen sänkyyn jo seitsemän aikaan, jolloin takaa 12h yöunet. Ei ole olemassa yhtä oikeaa nukkumaanmenoa, jokainen perhe katsoo sen oman tarpeen mukaan. 3-vuotiaan lapsen unentarve on 10-13 h päivässä, mutta tämä vaihtelee yksilöittäin. (MLL) On siis hyvin optimaalinen määrä nukkua 20-07 yöunet ja tunnin päiväunet, jolloin unet olisi yhteensä 12 tuntia.

Osa teistä oli huolissaan, miten päiväkodissa vedotaan resurssipulaan, kun pyysin Niilon herätystä aikasemmin. Meinaan ottaa asian puheeksi vielä myöhemmin heidän kanssaan ja tarjota vaihtoehtoa, että tulen kesken päivän hakemaan Niilon pois hoidosta ja tuon takaisin, kun päiväuniaika on ohi. Tämä työllistäisi meitä paljon, kun joutuu omat työt jättämään kesken. Mutta en näe vaihtoehtoja, jos päiväkoti ei pysty puuttumaan unien pituuteen. Liian pitkät päiväunet vaikuttaa meidän kaikkien mielialaan illalla, kun Niilo ei suostu rauhoittumaan ja nukahtamaan samaan tahtiin muiden kanssa. Meidän vanhempien yöunet myös lyhenee huomattavasti.

Saatat olla kiinnostunut myös

Milloin lapsi päiväkotiin?

Kun lapsi ripustautuu vain toiseen vanhempaan

Olo kuin jyrän alle jääneellä

5 kommenttia

  1. Katariina kirjoitti:

    Meillä 3,5- vuotias menee sänkyyn 20.30. Mutta usein nukahtaa vasta 21.15 tai sen jälkeen juurikin päiväunien takia,vaikka nukkuu vain tunnin. Hoitajat herättää meidän pyynnöstä. Viikonloppuna ei nuku päiväunia ja menee nukkumaan 19.30 ja herää 07-0730. Vähän samaa ongelmaa siis meilläkin. Parempi jos ei nukkuisi päiväunia. Toisaalta nyt keritään touhuta illalla enemmän kun ei nukuta niin aikaisin.

  2. Tiina kirjoitti:

    Meillä on kaksi lasta, kumpikin on mennyt 1-vuotiaana päiväkotiin. Meidän lapset ovat olleet huonosti päivällä nukkuvia aina. Puoli tuntia max. Tunti. Vai kipeänä ovat nukkuneet noita pidempiä unia.

    Sovimme näissä päiväkodin keskusteluissa että lapsi nukkuu sen puoli tuntia ja sen jälkeen touhuaa jotain hiljaista leikkiä. Ikinä ei ollut ongelmaa tämän asian tiimoilta.

    Päiväkotiaikana nukkumaan mentiin klo 20 aikoihin. Toisaalta nyt lapset ovat teini-ikäisiä ja meillä siltikin kumpikin menee omaan huoneeseen arkena noin klo 21. Siellä voi vielä esim. Lukea, mutta rauhoitetaan näin jokaiselle hetki iltaan.

    Tsemppiä nukkuttamisen suhteen.

  3. Kati kirjoitti:

    Lapsen aivot tarvitsevat useamman rauhoittumishetken päivässä, joten pieni lepo tekee varmasti terää. Mutta itse varhaiskasvatuksen opettajana näen teidän keskustelussa ongelman, päivähoito todella pitäisi olla yksilöllistäkin yhteistyötä perheen kanssa, ja yhdessä miettiä miten pojallesi olisi paras. Ei niin että sanellaan säännöt päiväkodista, joita kaikkien lasten tulisi käydä. Yksilöllisyys ja lapsilähtöisyys on tämän päivän pedagogiikkaa!
    Resurssipula on tosi asia, mutta kyllä kaksi aikuista(toinen nukkarissa, toinen heränneiden kanssa) pitäisi revetä päivälläkin lasten kanssa! Muutoin opettajien suunnitteluaikaa pitää siirtää muualle kuin uni ajalle, lapset tärkeämpiä!

    Jos edes viikon pystyisitte kokeilla päiväkodin kanssa, että tunnin unien jälkeen herättäisivät pojan. Viikossa rytmi voi hyvin muuttua jos alkaa öisin nukkua pidempään. Ota yhteys päiväkodin johtajaan jos ei yhteisymmärrystä ryhmässä asiasta synny. Lapsen etu ei ole valvoa 23 asti iltaisin. Eikä lapsi väkisin nukahda niinkuin sanoit, lapsen itsesäätely ei ole kehittynyt vielä että pystyisi pirteänä pysyä sängyssään pitkään. Jokainen lapsi on yksilö ja yhdessä vanhempien kanssa pohtimalla saadaan lapselle paras hoito!

    Kaikkea hyvää teille!

  4. Jere kirjoitti:

    Meillä 3- ja 5 v pojat viikonloppuisin ilman päiväunia nukkuu jo ennen kahdeksaa. Päiväkodissa vaaditaan lapsia lepohetkille jolloin ne nukahtavat ja lapset saa vasta iltaisin 22 jälkeen nukkumaan.. ollaan pyydetty että max 30min unet mutta en usko siihen pätkääkään. Meille rankkaa kun vuorotöissä ja jompikumpi meistä lähtee yleensä jo aamu kuudeksi töihin.

    • Salla kirjoitti:

      Meillä myös 3v on ilman päiväunia vapaapäivinä, (1,5v niitä nukkuu vielä). Sen huomaa selvästi miten meininki muuttuu ja iltatoimet usein helpottuu. Päiväkodin johtajaan kannattaa olla yhteydessä, koska vanhempana on oikeus vaatia ettei lapsi nuku ollenkaan. Tämä oli itselle uutta kun soittelin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *