Hae
The Juurakko journal

Kun talous menee veitsen terällä osa 1

Olin juuri eronnut ja muuttanut omaan asuntoon. Olin eron myötä myynyt oman osuuteni asuntolainasta, saamatta siitä mitään käteen. Olo tuntui tyhjältä, mutta kuitenkin helpottuneelta. Olin päässyt elämässäni eteenpäin, mutta en tuolloin osannut kuvitellakaan minkälaisiin talousvaikeuksiin joudun. Koko elämäni perustui tuolloin taiteiluun veitsen terällä talouteni kanssa. Tässä ensimmäinen osa, missä kerron omista talousvaikeuksistani ja siihen johtavista syistä. Talous ja sen hallinta voi joskus olla pienestäkin kiinni.

Talon laina myyty, uusi elämä ja talous?

Lainanlyhennys päättyi, mutta vuokran maksu tuli tilalle. Rivitalokolmioni vuokra oli tuolloin noin 500 euroa ja siihen päälle tuli muut asumisen kustannukset. Olimme ottaneet omistusasunnon vesivahinkoa varten vain minun nimiini lainaa, jonka maksusta sovittiin yhteistuumin myös eron jälkeen. Monet varmasti ihmettelevät tässä kohtaa, miksi laina otettiin vain minun nimiini? No, asuimme syrjäkylässä missä ei ollut pankin konttoria. Jos laina olisi haluttu molempien nimiin, olisi pitänyt ajaa noin 35 km lähimpään pankkiin. Koimme siis puhelimessa käytävän lainakeskustelun säästeliäämmäksi ja fiksuksi.

Olin töissä 50 km päässä ja palkastani jäi käteen noin 1100 €. Auto oli välttämätön kulkuväline ja sen lainanlyhennystä maksoin 147 €. Auto oli koko ajan exäni nimissä, mutta silti minä hoidin kaikki kulut. Muuttoni omistusasunnosta lähellä olevaan rivitaloon oli mutkatonta, se tehtiin talkoovoimin omalla ja sukulaisten autoilla. Olin onnellinen uudessa kodissani, mutta huomasin pian miten rahat kiristyivät entisestään. Aikaisemmin olin jakanut 600 € lainanlyhennyksen kumppanin kanssa, nyt kukaan ei jakanut vuokrakuluja. Oliver oli vuoroviikon molemmilla vanhemmilla, joten elatusmaksuja ei ollut. Huomasin kuitenkin, että suurin osa tarpeellisista hankinnoista tuli minun harteille. Säästin paljon ruoasta ja oli useita päiviä kun kaapit oli täynnä pilttiä, mutta itse selvisin hyvin työpaikan lounaalla sekä sipsipussilla.

Muuton yhteydessä olin joutunut jättämään ison osan tavaroita taakseni, jotkut oli yhteisiä joita en kehdannut ottaa mukaani. Jotkut oli omiani, joita en kehdannut ottaa mukaani koska sain kuulla koko ajan pakatessani ”kaikenko sä täältä otat?!”. Otin lisää lainaa, jotta sain minulle ja Oliverille huonekaluja, keittiötarvikkeita ja pienen telkkarin.

Pysäyttävä muutos asumisjärjestelyihin

Olin jo tovin kulkenut pitkää työmatkaa, tie oli suora ja pimeä. Yhden pitkän työvuoron jälkeen nukahdin rattiin. Havahduin tömähdykseen ja olin päätynyt suoraan lumivalliin. Onneksi oli lunta, koska muuten tulos olisi ollut paljon pahempi. Tämä oli herättävä kokemus, minun piti tehdä päätös jatkosta. Vaihtoehtoina oli vaihtaa työpaikkaa lähemmäs tai muuttaa lähemmäs silloista työtä.

Kokeilin ensin vaihtaa työpaikkaa, mutta syrjäkylässä ei palkkataso ole parhaimmasta päästä. Löysin kuitenkin työpaikan 20 km päästä, menin sinne ja olin noin puoli vuotta täyspäiväiväisesti töissä. Olimme sopineet, että töiden vähentyäessä puolen vuoden jälkeen nostaisin ylityöni palkkana. Silloin en jäisi tyhjän päälle. Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan, minulla jäi tämän puolen vuoden jälkeen käteen enää noin 600 € kuukaudessa, minun piti hakea osittaista päivärahaa PAM-liitosta ja niiden hakeminen on aina pitkä prosessi. Sinnittelin pitkään, tuolloin minulla oli loppusuoralla opinnot esimiehen erikoisammattitutkinnosta, jonka ajattelin auttavan uran lisäksi taloustilanteeseen.

Sain heti valmistuttuani paikan Tampereelta ja muutin tuolloin työni perässä. Muutto oli siihen elämäntilanteeseen hyvin kallis ja vaati lainaa. Muuttomatka oli 51 km ja pyysin talkoovoimien lisäksi opiskelijamuutto-yritystä avuksi. Heiltä tuli kaksi miestä ja iso pakettiauto, muuttoaikaa oli varattu vain 3 tuntia ja siitä menee jo 45 minuuttia pelkkään ajamiseen. Muutto maksoi noin 350 €.

Muutto Tampereelle söi lompakon

Muutto maksoi ison osan kuukauden tuloista ja otin sitä varten (jälleen) lainaa. Tein pitkää päivää töissä, mutta vuokramenojen noustessa 750 euroon huomasin olevani lirissä. Sain toki asumistukea, mutta se oli tuolloin noin 70€. Tienasin noin 1100-1200€/kk joista meni asumiskulujen lisäksi auton lyhennys, bensakulut kun vein Oliverin isälleen, bussikortti töihin menoa varten, ruoat, netti, puhelinlasku, päiväkotimaksut ja joustoluoton lyhennykset. Oli monia kuukausia kun rahaa ei ollut ja päädyin kierteeseen, missä lainasin kavereilta sekä toisinaan otin luottoa muualta.

Kun seuraavana kuukautena maksoin kavereille lainan takaisin, oli taas kuukausi huono. Rahaa jäi pakollisten menojen jälkeen vain kymppejä. Yritin hakea työtä missä olisi parempi palkkaus, etsinnän aikana menin baarimikoksi Live Nationiin ja tein keikkaa festareilla. Kesätienistien avulla pärjäsin nipin napin, jotta pystyin maksamaan laskuni.

Nyt oli pakko karsia kuluja ja päätin, ettei autoon ole enää varaa. Haluan myydä auton pois ja sovin niin, että lapsen hakemiset ja tuonnit on toisen osapuolen vastuulla. En voinut myydä autoa itse, koska se ei missään vaiheessa ollut minun nimissäni. Pyysin tähän valtuutusta, olihan meillä myös kirjallinen sopimus auton käytöstä sekä sen kuluista. Se ei kuitenkaan onnistunut, luovutin auton exälleni joka lupasi myydä auton. Hän myi sen autoliikkeelle tappiolla, joka suututti tuolloin valtavasti. Autosta olisi saanut enemmän yksityisillä markkinoilla, jolloin laina olisi lyhennetty kokonaan ja siitä olisi tullut pientä tuottoa.

Talous romahti kun yhteinen laina jäi minulle

Kun auto oli myyty tappiolla, exäni päätti ettei hän enää osallistu yhteiseen vesivahinkolainan maksuun. Tämä oli juridisesti mahdollista, koska olihan tuo velka vain minun nimissä. Tämä oli se päivä, kun kaikki luhistui ja tipuin talouteni kanssa veitsen terältä suoraan kolkkoon kuiluun.

Jatkuu osassa 2, jää kuulolle!

Kun talous menee veitsen terällä osa 2

Kun talous menee veitsen terällä osa 3

Kun talous menee veitsen terällä osa 4

(Viides osa on viimeinen)

talous

Saatat olla kiinnostunut myös

Kuka mä olen?

Vanhemmuuden pituushyppy

Pelkojen voittaminen – hain harjoittelupaikkaa!

Minkälainen talous riittää pääkaupunkiseudulla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *