Hae
The Juurakko journal

Kun talous menee veitsen terällä osa 2

Aloin kertoa omista talousvaikeuksista ja mihin ne johti. Ensimmäinen osa on luettavissa täältä: Kun talous menee veitsen terällä osa 1. Kerroin ensimäisessä osassa miten elämä pienipalkkaisena oli selviytymistä, miten pahasti ero horjuttikaan taloutta. Laskuihin ja vuokraan ei ollut enää kumppania joka maksaisi osan. Perheen äitinä myös lapsen hankinnat olivat koko ajan mielessä. Ensimmäinen talouskertomuksen osa päättyi siihen, kun exäni ei suostunut enää maksamaan yhteistä vesivahinkoa varten otettua lainaa. Syynä oli se, että hän oli myynyt autoni tappiolla autoliikkeelle.

murheena talous

Järkytys ja epätoivo. Talous romahti

Muistan kuinka itkin kotona iltaisin, kun sain lapsen nukkumaan. En tiennyt mitä tekisin, minulla ei ollut mitenkään mahdollisuuksia maksaa kaikkia kuluja. Minulla oli ollut kuntosalijäsenyys, jonka irtisanoin, se ei kuitenkaan riittänyt. Minulla oli lainaa kertynyt huonekaluhankinnoista ja muutosta, tämä oli noin 2000 € ja nyt minun niskaan jäi myös vesivahinkolaina. Lainan tarkkaa summaa en enää muista, mutta  maksettavaa oli noin 8000€.

Olin päässyt eroon autosta, joten säästin sen 147 € ruokaa, silti se oli pennien laskemista koko ajan. Palkkani ei ollut noussut, sain edelleen kuukaudesta riippuen 1100-1200 € palkkaa.

Tulot /kk
Palkka 1 100
Asumistuki 70
Lapsilisä 94
Yhteensä 1 264 €

 

Menot /kk
Vuokra 750
Vesi & sähkö 100
Puhelin & netti 50
Bussikortti 56
Lainanlyhennykset 200
Päiväkoti 50
Yhteensä 1 176 €
Ruokaan ja

vaatteisiin jäi

58€

talous ja arjen tekohengitys

Arjesta selviytyminen oli muutamista sadoista euroista kiinni. Jos olisin saanut tuloja noin 300 euroa enemmän, olisimme selviytyneet juuri ja juuri. Nyt jouduin rahoittamaan elämistä toisinaan luotoilla ja toisinaan pyysin sukulaisilta lainaa. Lainaa en aina maksanut takaisin ja se hävettää rutkasti.

Asuimme Tampereella muutaman vuoden, jonka aikana pyrin tekemään kesäisin lisäkeikkaa festareilla. Se oli vain tekohengitystä, jotta sain muutamia pikavippejä ja joustoluottoja lyhennettyä. Tarkastin Kelan kautta asumistukea säännöllisesti, joskus taisin saada 10-20€ enemmän, mutta viimeisin tieto on tuo 70 €. Tuloillani en ollut oikeutettu silloiseen toimeentulotukeen, enkä tämän vuoksi sitä edes yrittänyt hakea.

Yritin epätoivoisesti etsiä Tampereelta töitä, jotta voisin maksaa velkani pois ja elää normaalia elämää, jossa ei tarvitse miettiä, onko minulla tänään varaa suomalaiseen vai ulkomaalaiseen kurkkuun? Vai täytyykö jättää kurkku kokonaan ostamatta. Tampereen työtilanne oli tuolloin todella huono, enkä löytänyt sieltä mitään varteenotettavaa esimiespaikkaa. Päätin varovaisesti laajentaa työnhakuni Helsinkiin, jonne sydämeni oli halajanut jo pidemmän aikaan.

Lakimiehet ja riitaisa muutto

Kävin Helsingissä kahdessa työhaastattelussa ja sain niistä toisen hakemani paikan. Se oli Helsingin ydinkeskustassa oleva upea hotelli. Olin juuri lähtenyt haastattelusta, kun sain puhelun että paikka on minun. Soitin tämän jälkeen heti exälleni ja kerroin, että hei nyt kävi upea juttu ja sain töitä täältä! Minulla ei ollut suunnitelmaa asunnon osalta, mutta tärkeintä oli soittaa lapseni isälle että muutamme Pirkanmaalta Uudellemaalle. Hän tyrmistyi ja sanoi, ettei hän anna siihen ikinä lupaa. Kaikki ilo katosi uudesta parempi palkkaisesta työstä ja mukaan peliin tuli lakineuvonta.

Exäni yritti etsiä kaikki porsaanreiät, jotta voisi estää muuttomme. Ymmärrän toki, että hän olisi halunnut olla alle 100 km päästä lapsestaan. Minulle oli kuitenkin tärkeää pystyä elättämään perheeni ja olla lähempänä tukiverkostoa. Soitin useasti lakineuvontaan ja kysyin mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä? Muutto on välttämätön taloudellisesti sekä tukiverkoston kannalta. Sain paljon apua ja todettiin kaikki exäni yritykset turhiksi. Minulla on tarpeeksi perusteita muuttaa, eikä perusteita tarvitse antaa ellei asiaa viedä käräjille. Silti olisin sen voittanut.

Hain asuntoa Helsingin kaupungilta, joka jännitti, koska olin kuullut valtavista jonoista asunnonsaannissa. Minulla oli kuukausi aikaa löytää asunto Helsingistä ja muuttaa, se oli tiukka aikataulu. Plan B oli se, että jos asuntoa en saa, muutan väliaikaisesti lapseni kanssa vanhempieni luokse Lohjalle. Onneksi sain yhden tarjouksen Helsingin kaupungilta kahden viikon jälkeen. Se oli ihana 64,5m2 kokoinen kaksio Helsingin Kivikossa. Hyvä kulkuyhteys töihin ja se tuntui raikkaalta, vuokra nousi 943 euroon kuukaudessa, mutta palkka myös nousi.

Laskimme äitini kanssa kuluja, onko minulla varaa asua tässä asunnossa? Valitettavasti minulla ei olisi ollut aikaa odottaa edullisempaa ja tämä oli kuitenkin kaupungin asunto, joka mielletään edullisimmaksi vaihtoehdoksi vuoramarkkinoilla. Muutto ja muutos elämään tuntui hyvältä, ajattelin että nyt mä pärjään ja kaikki muuttuu paremmaksi. Kuinka väärässä olinkaan.

Jatkuu osassa 3, puhun taloudesta myös Instagramissa.

Saatat olla kiinnostunut myös

Kun talous menee veitsen terällä osa 1

Minkälainen talous riittää pääkaupunkiseudulla?

Kun itkin somessa rumaa kukkakimppua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *