Hae
The Juurakko journal

Kun talous menee veitsen terällä osa 4

Viimeiset kolme postausta olen käsitellyt omia talousvaikeuksia, niiden syitä ja pieniä asioita, joilla on tietämättään kaivanut taloudellisen ahdingon kuoppaa vielä syvemmälle. Kun talous menee veitsen terällä osa 3  -postauksessa kerroin, miten Helsingin muuton myötä alkoi näkyä valoa. Tienasin enemmän töilläni, ja vaikka vuokrani nousi minulla oli silti myös varaa elää. Tai ainakin se siltä tuntui. Etsin myös paljon itseäni, sillä tunsin olevani hukassa ja arvoton. Omiin tunteisiin vaikutti paljon sinkkuus ja miesten kohtelu, siitä lisää voit lukea täältä (Sinkkuäiti, matkalla parisuhteeseen)

Käräjäoikeuden päätös: Häätö

Jätin vuokranmaksun myöhäisemmäksi, jotta pystyin maksamaan lainanlyhennyksiä. Luulin, että saisin pelattua aikaa ja lainoja maksettua pois. Järkytyin kun sain häätöilmoituksen jo ensimmäisen myöhästyneen vuokran kohdalla. Soitin käräjäoikeuteen ja kysyin mitä nyt teen. Häätö purettaisiin heti kun maksan vuokran ja niin tein. Maksoin vuokran viimeisistä pennosista ja tällä kertaa maksoin myöhässä muut laskut. Tätä siksakkia jatkui muutamia kuukausia, sain yhteensä kolme häätöilmoitusta, jotka kaikki peruuntuivat kun maksoin vuokran. Oli se kuitenkin tajutonta säätämistä ja todella stressaavaa. En ole koskaan kertonut häätöilmoituksista kenellekään, koska ne eivät aiheuttaneet toimenpiteitä.

talous ja sen pelastusköysi, joka loppuviimein kuristi

Vanhempani ovat pitkän linjan yrittäjiä, jotka ovat pienestä pitäen opettaneet rahan arvon. Tuntui, että heille kertominen olisi maailman luokan juttu, eikä heidän pettymystä voisi verrata mihinkään. Kolmannen häätöilmoituksen jälkeen kuitenkin kerroin, pyysin apua hattu kourassa. Vanhempani olivat totta kai järkyttyneitä, he eivät aavistaneet ollenkaan kuinka paha tilanne jo oli. Laskin kaikki velat yhteen, soitin velkojille, jotta saan tarkat summat laskelmaa varten. Velkaa oli noiden laskelmien mukaan 14 000€, se järkytti ja vielä enemmän hävetti lähettää laskelma vanhemmilleni. Marssimme pankkiin ja sain pankilta joustoluoton äitini takauksella, jolla maksoin kaikki lainani pois. Vai olinko sittenkin unohtanut jotain? 

Tutustuin nykyiseen aviomieheeni noin puoli vuotta Helsinkiin muuton jälkeen. Olimme tuolloin molemmat parisuhteessa ja välillämme oli pelkkää ystävyyttä. Molempien erottua aloimme olemaan yhdessä heinäkuussa 2017 ja kahden kuukauden seurustelun jälkeen muutimme saman katon alle. Ennen muuttoa Andreas oli paljon luonani ja viihdyimme hyvin yhdessä. Huomasin miten ihana oli keskustella monista eri asioista, myös talousvaikeuksista, ja tuntui ihanalta kun uskalsin puhua asioista.

Luottotiedot pysyivät pelastavan lainan takia, mutta yllätykset eivät loppuneet tähän. Pahin olikin vielä edessä, vaikka luulin että nyt mennään nöyränä ylöspäin. Maksoin lainanlyhennystä 230 € kuukaudessa, sain myös perinnön jonka suuruus oli 13 734,17 €. Tarvitsin auton ja ostin sellaisen ilman velkaa. Lyhensin myös pankkilainaa pois, mutten kokonaisuudessaan. Kävin hammaslääkärissä yksityisellä, ja sinne rahaa meni yhteensä 800 €.  Maksoin vuokran ja myös seuraavan kuukauden, sekä laitoin lapseni säästötilille rahaa. Käytin rahat parhaalla mahdollisella tavalla, mutta sekään ei riittänyt.

talous velat luottotiedoton

Velat lainan ulkopuolella

Velkaa oli vielä lainojen ulkopuolella imurikauppojen verran, mutta pystyin hoitamaan sitä mielestäni hyvin. Muutimme Andreaksen kanssa yhteen Helsingin Oulunkylään, missä vuokra oli 1200 €/kk, maksoimme sen puoliksi eli maksettavaa jäi minulle 600 €. Se oli säästöä siihen nähden, että olin aikaisemmin maksanut melkein tuhat euroa asumisesta.

Tulin raskaaksi kahden tai kolmen kuukauden seurustelun jälkeen. Olin juuri irtisanoutunut silloisesta työpaikasta, koska olin saanut toisen työpaikan. Palkka nousisi jälleen ja olin niin iloinen siitä, raskaus kuitenkin varjosti työtilannetta. Kun olimme yhdessä päättäneet että pidämme lapsen, mietin miten saisin salattua raskauteni seuraavat neljä kuukautta. Tiesin jo esikoisen raskaudesta, että saatan halata pönttöä pitkin raskautta. Salaaminen oli hankalaa ja siksi kerroin työnantajalle raskaudesta kahden kuukauden työskentelyn jälkeen. Ilmoituksesta meni viikko ja sain potkut. Samoihin aikoihin Oliverin päiväkotimaksut tarkistettiin ja ne nousivat minun ja Andreaksen tulojen mukaan todella korkeiksi. Laskutus oli kahden kuukauden välein ja siksi päiväkotimaksu oli noin 500€.

Soitin varhaiskasvatuksen maksuista vastaavalle ja pyysin laskemaan summan uudestaan tai saamaan siihen jotain järjestelyä. Se ei kuitenkaan onnistunut, päiväkotimaksuja meni ulosoton kautta neljä, työttömyystuella niitä ei ollut varaa maksaa. Kävin velkaneuvonnassa ja tarkoitukseni oli saada sosiaaliluottoa pankkilainani lisäksi tai kattamaan myös sen. En kuitenkaan saanut sitä työttömyyskorvauksien ja tulevan äitiyslomani takia, tuloni olivat liian alhaiset sen takaisin maksuun. Olin pettynyt, päiväkotimaksut odottivat maksajaansa ja loppujen lopuksi ne meni ulosottoon. Velkaneuvoja suositteli laitettavan kaikki muut lainat, paitsi pankkilainan ulosoton puolelle, siellä korkoprosentti oli pieni.

Sitten aloin soittamaan velkojille, jotta laittavat kaikki saatavat ulosottoon. En pysty niitä enää maksamaan. Olin tuolloin ahdistunut, työtön ja raskaana. Yritin hakea töitä, mutta en saanut paikkaa edes kaupan kassalta kun raskauteni oli jo näkyvää. Sanoin jo tuolloin Andreakselle, miten minua hävettää tämä kaikki. Tuntuu, että hukun siihen häpeään, enkä pysty tätä kertomaan koskaan vanhemmilleni. Menetin luottotietoni ja kääryidyn ahdistukseen, jossa tuntui ettei kukaan pysty minua nyt auttamaan.

Jatkuu viidennessä osassa.

Saatat olla kiinnostunut myös

Kun talous menee veitsen terällä osa 1

Kun talous menee veitsen terällä osa 2

Kun talous menee veitsen terällä osa 3

Sinkkuäiti, matkalla parisuhteeseen

Kun sain potkut raskauden takia

 

2 kommenttia

  1. Anna kirjoitti:

    Hei, tämä on ollut tosi tärkeä ja rehellinen kertomus siitä, miten ne ihan tavallisten ihmisten talousongelmat syntyy. Työskentelen ylivelkaantuneiden ihmisten kanssa ja juuri ne talousongelmiin liitetyt leimat tuntuu usein pitkittävän sitä, että haetaan apuja tai uskalletaan ruveta selvittämään asioita. Rohkeaa ja tärkeää tekstiä asiasta, joka koskettaa monia!

    • Salla kirjoitti:

      Kiitos! Toivottavasti tämä myös osaltaan auttaa muita, saamaan toivoa tai ymmärtämään miten pienestä joskus se romahdus on kiinni. Sitä ei aina voi ennustaa, joten siksi on tärkeää et talous kestää myös yllätykset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *