Hae
The Juurakko journal

Säästäminen velkakierteen jälkeen

Hyvä jatkumo viiden postauksen talouskertomukselle on varmasti ’tilanne nyt’. Olemme aloittaneet säästämisen omaan asuntoon ja omat toiveemme asunnon suhteen on muuttunut paljonkin ajan mittaan. Muistan miten aikaisemmin haaveilin omakotitalosta Tuusula-Kerava akselilla, se tuntui realistiselta toiveelta. Ajan mittaa haaveemme kuitenkin ottivat vallan ja laskelmien mukaan ne olisi jopa mahdollista toteuttaa. Tässä kerron enemmän meidän säästöistä ja sijoituksista, jolla pääsemme toteuttamaan yhteisiä unelmia. Säästäminen on niin mahtavaa, varsinkin sen jälkeen, kun näkee konkreettisesti miten entinen ulosottomaksu menee omiin säästöihin.

säästäminen ja sen tavoite

Meidän säästötavoite on oman asunnon käsiraha. Olemme molemmat haaveilleet asunnosta Helsingin keskustassa, jolloin työt sekä kaikki palvelut olisivat lähellä. Meidän tarpeisiin sopiva asunto olisi siis minimissään 90 m2 neliö, ihanteellinen koko olisi 100-130 m2 ja niin, että lapset saisivat mahdollisesti omat huoneet. Asuntojen hinnat pyörii noin 500t-700t paikkeilla ja realistinen 10% pesämuna kauppahintaan nähden olisi 50t€.

Miten siihen päästään

Asumme edelleen opiskelija-asunnossa, jolloin säästämme asumiskuluissa mielettömästi. Muuton myötä Helsingistä Vantaalle, asumiskulumme tippuivat yli 50%. Helsingissä maksoimme 1200 euroa vuokraa ja siihen lisäksi sähkö sekä netti, karkeasti 100€ päälle. Nyt vuokramme on 612 €, joka sisältää kaiken. (Lisää meidän kodista ja vuokrasta voit lukea täältä ja täältä.) Käymme hyvin maltillisesti kaupassa, mutta emme kiellä jokaista heräteostosta. Myin autoni pois ja meille tuli tilalle Andreaksen työsuhdeauto, kaikki nämä on ollut meillä valtavia säästön kohteita ja myös mahdollistaneet Hoplopeissa käynnit ja muun huvituksen.

meidän säästäminen ja siitä ammennetut vinkit:
  • Vuokran hinta alas – onko mahdollista asua kaupungilla, opiskelija-asunnossa tai esimerkiksi nuorisosäätiön asunnoissa?
  • Kilpailuta kaikki pakolliset kustannukset, kuten sähkö, netti ja mahdolliset lainat
  • Yhdistä lainasi yhdeksi. Älä hätäile, muista että kun olet maksanut lainasi sinulla jää se summa sivuun ♥
  • Myy tarpeeton pois, kuten pienet vaatteet tai turhaksi käyneet huonekalut.
  • Jos säästät asuntoon, tutustu ASP-tilin hyötyihin ja panosta siihen.
  • Hyödynnä sijoituksia enemmän kuin säästötiliä, näissä on suurempi kasvu. Riskin päätät sinä.

Paljonko meillä on säästössä

Meillä on kolme eri paikkaa laittaa rahaa säästöön, on perinteinen säästötili, S-pankin sijoitukset sekä ASP-tili. ASP-tili on pelkästään Andreaksen, koska minä olen ollut jo asunnon omistaja, säästämme silti kaikkiin kohteisiin yhdessä.

ASP-tili 5 310,90 €
Sijoitukset 1 179,67 €

(+3,38% arvon kehitys)

Säästötili 200 €

Eli meillä on yhteensä säästössä jo 6 690,57 €. Se on valtava summa, mutta mahdollisuudet olisivat olleet vielä korkeammat. Halusimme kuitenkin myös tehdä päivitettyjä hankintoja. Nämä säästöt ovat kertyneet tammikuusta 2021 tähän päivään saakka. Jos tahti pysyy samana, niin saamme seuraavan neljän vuoden aikana säästettyä 53 600€. Neljän vuoden jälkeen meidän pitää muuttaa opiskelija-asunnosta ja silloin joko muutamme omaan tai huomattavasti kalliimpaan vuokra-asuntoon.

Tähtäimenä on kuitenkin muuttaa tästä omaan, elämä näyttää onnistuuko se ♥

Saatat olla kiinnostunut myös

Kun talous menee veitsen terällä osa 1

Kun talous menee veitsen terällä osa 2

Kun talous menee veitsen terällä osa 3

Kun talous menee veitsen terällä osa 4

Pieni koti, iso perhe

Minkälainen talous riittää pääkaupunkiseudulla?

 

7 kommenttia

  1. Kati kirjoitti:

    Kiitän sinua rohkeudesta ja avoimuudesta, kun avasit taloudellista tilannettasi ja sitä missä tilanteessa olette nyt, yhdessä. Itse olen myös paininut omien taloudellisten murheiden kanssa ja häpeä niistä on ollut musertavaa. Jälkikäteen olen vasta tajunnut miten valtava se taakka harteilla oli ja miten turtunut siihen tilanteeseen oli. Isoja ratkaisuja tein ja sitä kautta sain elämäni takaisin hallintaani. Onnea ja iloa tulevaisuuteen <3

  2. Asuntosijoittaja kirjoitti:

    Asuntolaina-asiasta; vaikka käsiraha olisikin, on pelkät lainanhoitokulut tuollaisessa reilun 600ke:n lainassa 3500-4500€/kk, takaisinmaksuajasta riippuen. Ja siihen tietysti päälle sitten yhtiövastikkeet, vesimaksut yms. Ja jotta tuollaisen lainan kanssa on talous edes auttavasti jiirissä, olisi talouden nettotulojen oltava vahvasti 7000€:n paremmalla puolella (joka tarkoittaa karkealla matikalla ja nykyverotuksella pienimmilläänkin noin 6000€/kk/hlö brutto, kun kaksi tienaavaa aikuista).

    Ja tämä laskelma ei siis mitenkään kohdistettuna arvosteluna teidän mahdollisuuteen hankkia tuon hintatason asuntoa, koska varmastikin noiden sun kokemusten jälkeen osaatte asiat laskea auki. Mutta ajattelin vaan avata muille lukijoille realiteettia käsirahan kokoon saamisen jälkeen, kun se jäi tuossa vähän ehkä ilmaan. Iso laina, isot lyhennykset. Mutta toki myös unelmien kämppä ?

    • Salla kirjoitti:

      Toki se on juuri näin! Isoissa lainoissa on aina isot kulut ja asumisessa ylipäätään 🙂 hyvä selvennys muille, koska me säästämme käsirahaan ja sitä käsittelin pelkästään tässä 🙂 oman yrityksen tulot tulee näkymään vasta muutaman vuoden kuluttua ja se toki tulee painamaan paljon lainaneuvotteluissa

  3. Kaisa kirjoitti:

    Hei, minäkin jäin miettimää tuota asuntohavetta (joka kuulostaa mahtavalle ja haaveitahan pitää olla). Mainitsit 10% käsirahan – mä olen käsittänyt, että asunnon arvosta yleensä 70% kelpaa vakuudeksi, joten vakuutta pitää olla vielä 20%.

    • Salla kirjoitti:

      Nämä käsiraha asiat muuttuvat ja ovat hyvin tapauskohtaisia. Meillä saattaa tulla lainalle takaaja, joka tietenkin vaikuttaa käsirahan määrään. En kuitenkaan avannut sen enempää tässä asunnon ostoa vaan pelkästään siihen säästämistä 🙂

  4. Mrs. Quack kirjoitti:

    Hei, luin kertomuksesi velkaantumisestasi ja siitä selviämisestä läpi. Olet todella rohkea ja avoin kertoessasi asioista avoimesti. Itse en ihan niin rohkea ole, että uskaltaisin avoimesti kertoa löyhässä hirressä roikkumisesta. Mikäköhän siinä on, että se löyhä hirsi kiinnostaa ja tavallaan veitsen terällä eläminen kiehtoo vaikka tietää oikein hyvin ettei siinä ole mitään järkeä.

    • Salla kirjoitti:

      Moikka, en usko että monia oikeasti kiehtoo elää taloudellisesti veitsen terällä. Usein se on monen tapahtuman summa, kuten minun tapauksessa oli moni sellainen kohta mihin en itse voinut vaikuttaa. Näistä tapahtumista oppineena hyvän puskurin ylläpito vain korostuu. Koska ikinä ei voi tietää mitä seuraavaksi tapahtuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *