Hae
The Juurakko journal

Ruuhkavuodet ja elämäntapamuutos

Ei ole helppoa yrittää yhdistää ruuhkavuosien hektisyyttä, suureen elämäntapamuutokseen. Oli tavoite sitten laihduttaa, kiinteytyä tai vain saada itselleen hieman lisää puhtia. Olen monta kertaa ollut siinä tilanteessa, kun kaikki lapset karjuu, koti on kuin pommin jäljiltä, ja pitäisi miettiä ruokavaliota tai treenien suunnittelua. Tuttua on myös se, että treenit tulee skipattua jos lapset ovat yltiö haastavalla päällä. Kirjoitan nyt täysin omia huomioita siitä, miten hektisen arjen ja elämäntapamuutos voidaan yhdistää toisiinsa.

elämäntapamuutos

majakaphotography

Tee työtä pääsi kanssa

Ensimmäisenä täytyy työstää omaa päätä, niin hassulta kuin se kuulostaa. On hyvin vaikea onnistua muutoksissa, jos omat ajatukset taistelee vastaan tai sabotoi omaa onneaan. Ei ole yhtä oikeaa tapaa työstää omia ajatusmallejaan, voit miettiä näitä yksin, ystävän, personal trainerin tai terapeutin kanssa. Omien opittujen ajatusten ja käytösten muuttaminen on vaikeaa ja itselläni meni melkein vuosi, kun sain purettua omia ongelmakohtia. Kirjoitan alle kysymyksiä, joita olen miettinyt matkani varrella.

  • Miksi sinä haluat muutosta?
  • Oletko onnellinen juuri nyt?  -> miksi, mikä tekee onnesi/epäonnesi?
  • Mitä sä olet valmis tekemään sen eteen, että muutut?
  • Mitä itse muutos sinulle merkitsee, mitä se antaa sinulle konkreettisesti?
  • Miten muiden mielipiteet vaikuttavat muutoksen toteutukseen?
  • Minkälaiset tunteet nousee pintaan kun ajattelet tietynlaisia ruokia?

Minä haluan muutosta itseni vuoksi, jotta olisin samanlainen ulkoisesti mitä tunnen itseni sisäisesti. Olen onnellinen, elämä on ihanaa ja siksi olen valmis tekemään työtä oman kroppani eteen. Onneni tekee perhe ja rakastava kumppani, joka tukee kaikessa. On haastavaa miettiä, mitä kaikkea on valmis tekemään muutoksen eteen, mutta olen nyt siinä pisteessä että voin sanoa tekeväni kaikkeni. Muutos merkitsee minulle mahdollisuutta olla energisempi, päästä rintojenpiennysleikkaukseen, jonka jälkeen toivon omien hartiakipujen laantuvan. Haluaisin sanoa, että muiden mielipiteet ei vaikuta, vaikka ne aina vähän vaikuttaa. Siksi on tärkeää, että on ihmisiä joille niistä puhua. Ruoka on aina ollut itselle hieman omituinen käsite, on pitänyt tehdä valtava työ lapsuuden käsitysten muuttamiseen. Meillä syötiin tosi harvoin, mutta paljon, sellainen perussuomalainen käsite ruokailusta. Saan hyvän olon tunnetta herkuista ja rasvaisesta ruoasta, koska se oli usein palkinto. Salaatit ja vihreät ei kuulunut perheen ruokavalioon ja siksi niitä karsastaa helposti myös aikuisena. Tärkeää on kuitenkin miettiä niitä fiksuja valintoja ruokailussa ja miten saa ne maistumaan myös hyviltä.

Vinkit oman pään käsittelyyn

Kuuntele esimerkiksi kirja Tunne Lukkosi. Siinä käsitellään hyvin meidän jokaiseen tulleita tunnelukkoja ja autetaan ymmärtämään niitä. Voit kuunnella kirjan, esimerkiksi täältä.

elämäntapamuutos

majakaphotography

elämäntapamuutos vaatii Armollisuutta itseään kohtaan

Kun olet lähtenyt elämäntapamuutokseen, muista armollisuus itseäsi kohtaan. Muutos harvoin tulee nopeasti ja jos ajatusmallit taistelee vastaan niitä toimia mitä teet, on se entistä hankalampaa. Ota askel kerrallaan pysyvään muutokseen, mieti omat prioriteetit, vaikka tämä muutos on itselle tosi tärkeä, on perhe vielä tärkeämpi.

Priorisointi

Jokainen priorisoi oman elämänsä juuri niinkuin parhaaksi kokee. Perhe on minulla ykkönen ja lasten kanssa tulee vietettyä aikaa, odotan silti innolla päiväkodin ja koulun alkua, jotta saan jälleen aikaa myös muuhun. Olen pitänyt pientä taukoa töistä, lomaillut ja tehnyt vain pakollisia juttuja. Opinnoissa on ollut meneillään 4 kurssia, jonka yhden ”jätin kesken”, koska en päässyt enää moodleen kirjautumaan. Aloitin kursseja jo touko/kesäkuussa, mutta vasta heinäkuun aikana tein niitä rivakasti. Pientä paniikkia iski, kun tajusin ajan kohta loppuvan.

Parisuhteelle on ollut nyt hyvin vähän aikaan, mutta viimeksi oltiinkin kunnon parisuhdelomalla pidennetty viikonloppu hotellissa. Meillä onkin mennyt melkein vahingossa niin, että törsätään kahdenkeskiseen aikaan muutaman kerran vuodessa. Lasten kasvaessa, tullaan tietenkin pitämään enemmän aikaa toisillemme.

  • Perhe 50%
  • Opinnot 15%
  • Treenit 20%
  • Työ 5%
  • Kotityöt 10%
  • Parisuhde 0,001%

Treenaan tällä hetkellä kolme kertaa viikossa ja pyrin pitämään päivittäisen askelmäärän siellä 10 tuhannen paikkeilla. Treenit on vielä maltillisia, ihan jo siksi ettei pakka luhistu käsiin. Kun lapset menee omiin ohjelmiinsa päivisin, niin kattokaa vaan kun lähtee!

Kotityöt on naurettavan huonolla tolalla ja välillä ihmettelen itsekin miten likaista täällä on. Tosin kaappien läpikäyminen ja pakkaaminen vie paljon aikaa perus siivoukselta. Aloitettiin pakkaaminen tarkoituksella heti kun mahdollista, eli tarkalleen 41 päivää ennen muuttoa. Ihan siitä syystä, että kaiken voi tehdä suht rauhallisesti.

Tärkein valtti onnistumiseen on myöntää itselleen ne elämänkohdat, joissa saa luistaaVaikka meillä on yksi näistä kohdista parisuhdeaika, täytyy se aina olla molemmille osapuolille OK. Lomakuukausina on ihan fine luistaa vähän  töistä, mutta kesän jälkeen nämäkin tulee monilla muuttumaan. Tarkastele siis toisinaan, mistä on ok tinkiä? Ja mitä on tapahtunut jos tingit treeneistä ja ruokavaliosta?

elämäntapamuutos

majakaphotography

Päivän aikatauluttaminen

En aikatauluta mun päiviä. Syön neljä kertaa päivässä, juuri silloin kun on nälkä. Treenaan tällä hetkellä PT:n kanssa, jolloin ne on myös lyöty lukkoon kalenteriin. Vaikka treenaisit yksin, on hyvä tapa saada itselleen aikaa treeniin laittamalla tietyt ajat kalenteriin. Kun olet tehnyt ison työn pääsi kanssa, saat uudet elämäntavat helposti osaksi arkea. Ota myös mahdollisuuksien mukaan tukea muutokseen ammattilaiselta. Elämäntapamuutos ei ole vain laihduttamista, vaan suuria päätöksiä saada kohotettua elämänlaatua, tiedostaa ne hyvät ravinnon lähteet ja tehdä siitä maistuvaa. Monet meistä kamppailee lapsuudessa opittuja kaavoja vastaan.

Sä voit onnistua elämäntapamuutoksessa, kun olet siihen todella valmis! Onnea matkaan ♥

Teidän kysymyksiä:

Miten aikataulutat päivän?

  • En aikatauluta, ainakaan toistaiseksi. Treenit on kalenterissa ja monesti mennään päivän flow mukaan, ruokavalio on nyt niin helppo, ettei vaadi edes preppausta.

Mitä tykkäät sun valmentajasta?

  • Mun valmentaja on kyllä mahtava tyyppi ja oon tyytyväinen, että hänellä on myös lapsia jolloin ymmärtää oikeasti mitä ne ruuhkavuodet on. Ymmärtää ne haasteet ja auttaa työstämään omia ajatusmalleja.

Miten teillä onnistuu/jakautuu lastenhoito/työt/opiskelu//treeni/ruokapreppaus?

  • Nyt kun on käynnissä tämä demoniviikko, eli oon yksin lasten kanssa päivät kun mies töissä. Päivät siis olen lasten kanssa yksin ja teemme juuri sitä mikä tuntuu silloin hyvälle, iltaisin teemme miehen kanssa kaiken puoliksi. Iltatoimissa meillä on vuoropäivät. Treenaan nyt vain iltaisin ja ruokavalio ei vaadi mitään preppausta, koska ruokia ei tarvitse punnita. Eli kun teen koko perheelle ruokaa, syön sitä samaa ellei sisällä hiilaria. Hiilari ei tosin haittaa päivällisellä, jolloin syön muun perheen kanssa samaa. Lounaalla syön salaattia, jota en leikkaa edes valmiiksi kaappiin vaan revin lautaselle sen määrän mitä haluan. Jatkossa treenaan myös päivällä ja pidän tehokkaita 6h työpäiviä. Opinnoissa teen sellaisia spurttikausia, eli sitten kun deadline tulee niin teen kaiken puoliks paskat housussa. Eihän se järkevää ole, mutta tehokasta.

Muihin kysymyksiin pyrin vastaamaan jo aika hyvin itse postauksessa! Voit kuitenkin kysyä lisää kommenteissa.

lisää aiheesta elämäntapamuutos:

Elämäntapamuutosta tukeva valmennus

Running day – Kun 5 km kisa, olikin 17 km!

Elämäntapamuutos ja suuri takapakki

Elämäntapamuutos ja ryhtiliike

Painonpudotus: vaaka ei liiku, mutta kuvat puhuu puolestaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *