Hae
The Juurakko journal

Paluu päiväkotiin!

Pienemmät lapset palasivat päiväkotiin eilen viiden viikon loman jälkeen. Ei tässä auta muu kuin nostaa hattua itselleni ja miehelleni, että selvittiin näistä viikoista hengissä. Päiväkotiin kotiin paluu oli lapsille hankala ja sen huomasi heti, vaikka vastassa oli tuttuja aikuisia. Viisi viikkoa oli selvästi liian paljon, myös meidän mielestä. Näin jälkiviisaana sitä miettii, miten meidän olisi pitänyt tehdä pehmeämpää laskua päiväkotiin. Olisiko ollut lyhyempi päivä tai käydä jossain tarhassa taikka puistoissa, että muut lapset muistuu mieleen? En tiedä. Emme olisi voineet tarjota lyhennettyä päivää alkuun, ilman että omat työt kärsivät. Olen jättänyt omia töitä nyt niin paljon sivuun, että en niistä hevillä luovu nyt. Siispä olemme ne vanhemmat, jotka sanovat ”Tsemppiä rakas!” ja karkaavat paikalta.

paluu päiväkotiin

majakaphotography

Päiväkodin itkuinen alku

Niilo jäi päiväkotiin hieman epäilevästi, oli todella hiljainen eikä normaaliin tapaan juossut sisälle ja vilkuttanut. Nyt aikuisen piti hänet ottaa syliin ja hetken aikaa siinä jutella. Uskon ujouden siirtyneen päivän mittaan ja leikkien jatkuneen normaalisti kuin aina ennenkin. Tänään Niilo jäi myös hyvin hiljaisena, mutta eiköhän se siitä.

Aatos jäi molempina päivinä itkuisena aikuisen syliin. Itkuinen taitaa olla väärä sana, koska heti sylin vaihduttua alkoi niin riipivä huuto, että sydäntä särki. Hoitaja oli toki tuttu ja kuulin itkun hieman hiljenevän kun kävelin puoli matkassa kotiin.

Itkusta ei saa kokea huonoa omaatuntoa

Me kaikki helposti sorrutaan siihen, että koetaan huonommuutta siitä, että lapsi jää itkien päiväkotiin. Tiedän, olen usein se äiti joka hurraa vapautta (tai hiljaista työaikaa), mutta silti tuntee viillon sydämessään jokaisella rääkäisyllä. Lapsi tottuu kyllä taas arkeen, ensimmäinen viikko on pahin. Niin vanhemmille kuin lapsellekin, itkuisen päivän jälkeen paikataan sitä läheisyydellä iltaisin. ”Itkusta ei saa kokea huonoa omaatuntoa” on hyvin käskevä, mutta sen voisi sano myös toisin. Itkusta ei kannata kokea huonoa omaatuntoa, se ei hyödytä tai paranna kummankaan päivää. Meillä mennään sen ajatuksen voimalla, että ”kyllä se siitä!”.

majakaphotography

 

Saatat olla kiinnostunut myös

Milloin lapsi päiväkotiin?

Niilon uusi päiväkoti

Vanhemmuuden pituushyppy

Saako lapset vituttaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *