Hae
The Juurakko journal

Mikä yrittäjyydessä on parasta

Eilen vietin ensimmäistä yrittäjien päivää päätoimisena yrittäjänä. Se oli hieno tunne, saan oikeasti itse määrittää mitä töitä teen ja milloin niitä teen. Kokeilin yrittäjyyttä ensimmäisen kerran vuonna 2018 kun aloin tekemään vanhempainvapaani ohessa ripsienpidennyksiä. En osannut olla toimettomana lapsen kanssa ja myös oman rahan tienaaminen houkutteli. Palasin kuitenkin ravintola-alalle palkkatöihin vanhempainvapaan päätyttyä, mutta pikkuhiljaa se työympäristö tuntui todella kuluttavalta. Tulin uudelleen raskaaksi ja aloin miettimään enemmän yrittäjyyttä vaihtoehtona palkkatyölle.

yrittäjyys

majakaphotography

Painostus yrittäjyyteen jo nuorena

Molemmat vanhempani ovat yrittäjiä, isäni on tosin palannut palkkatöihin. Myös heidän vanhempansa ovat olleet yrittäjiä ja painostus omaan yritykseen on ollut jo nuoresta lähtien. Olin vasta työharjoittelussa paikallisessa ravintolassa, kuin minulle tuntematon mieshenkilö tuli utelemaan, milloin laitan yrityksen pystyyn? Olenhan niin upeasta yrittäjä-suvusta! Hämmennyin, en tuntenut vitsailevaa ihmistä ja olin nähnyt yrittäjyydestä vain sen nurjan puolen.

Olen nähnyt läheltä mitä yrittäjyys on, eikä se aina ole kaunista saati sitten helppoa. Miten työpäivät venyvät helposti pitkiksi, jos haluaa olla vanhemman kanssa läsnä, se tapahtuu usein hänen työpaikalla. Ajattelin pitkään, etten ikinä halua yrittäjäksi. En ole valmis uhraamaan kaikkea aikaani työlle! Pidin yksityistä elämääni suuressa arvossa.

majakaphotography

Kun päätin että yrittäjyys on sittenkin mun juttu

Opiskelin Haaga-Heliassa ja olin kurssilla jossa tarkoitus oli tehdä projekti nykyiseen työpaikkaansa. Olin kuitenkin raskaana, enkä ollut enää aktiivisesti mukana silloisella työpaikalla. Otin projektiksi oman sosiaalisen median kaupallistamisen ja onnistuin siinä erinomaisen hyvin. Tein jonkin aikaa somevaikuttajan töitä ja työstin henkilöbrändiä. Rakastuin täysin sisällöntuotantoon ja valokuvaukseen, mietin voisiko siitä saada itselleen oikeasti työn?

Yrittäjyys on pelottavaa, siinä tuntuu olevan vain kaksi ääripäätä. Joko myyt sielusi yrittäjyydelle ja teet kellonympäri töitä, tai sitten menet konkurssiin. Onneksi yrittäjyys ei ole näin mustavalkoista ja sitä voi menestyä tekemällä töitä jopa vähemmän kuin palkkatöissä. Tärkeintä ei ole se, kuinka paljon teet töitä, vaan kuinka tehokkaasti.

Perustimme ystäväni kanssa Pirske Suunnittelutoimiston, joka on väylä tehdä unelmien työtä sisällöntuotannon, markkinoinnin ja tapahtumien suunnittelun parissa. Pirskeeseen saamme ammennettua kaiken ammattitaidon mitä olemme vuosien mittaan saaneet. Pirske on ollut olemassa nyt neljä kuukautta, eikä kaduta. Vaikka välillä pelottaa, mitä se tulevaisuus tuo tullessaan. Minä teen kuitenkin juuri sitä, mistä nautin. Katsotaan mihin asti se kantaa.

Yrittäjyyden parhaat puolet

Nuorena näin yrittäjyyden nurjan puolen, mutta nyt olen nähnyt ne hyvät puolet selkeämmin. Saan itse päättää milloin teen töitä ja milloin olen vapaalla. Joskus on päiviä, kun ei vaan meinaa lähteä käyntiin ja silloin on ihan OK jäädä nukkumaan. Koska sä tiedät itse, milloin saat itsestäsi eniten irti. Pyri olemaan tehokas! On aina parempi, jos saat päivän työt tehtyä muutamassa tunnissa. Olen alusta saakka halunnut olla se yrittäjä, joka osaa olla vapaalla. Minulla on viikonloput aina vapaata ja teen lomallakin vain ne muutamat pakolliset ylläpitävät työt.

On kyky tuoda kaikki innovaatiot testiin, etkä tarvitse siihen muiden hyväksyntää. On myös todella motivoivaa keksiä itselle älykkäitä bisnes suuntauksia, kuin muille. Näistä innovaatiosta itse hyötyy rahallisesti ja luo itseen hyvää brändiä.

Yrittäjyyteen on paljon apua ja kannattaa perehtyä TE-toimiston myöntämään starttirahaan sekä Uusyrityskeskuksien palveluihin. Näistä on itselle ollut huomattavaa hyötyä!

Lue myös

Some projektina

Somesta työ

Tavoitteellinen some

Luomisen tuskaa

3 kommenttia

  1. Ile kirjoitti:

    Onnea yrittäjyyteen! Onkohan somepostauksen tekstiin jäänyt vahingossa kirjoitusvirhe? (Pirkse) Viestitän kun kyse on nimestä ja tuollainen jää itseltä tehdessä helposti huomaamatta.

    • Salla kirjoitti:

      Moi! Kiitos paljon! Mun täytyy myöntää et oikoluin tän moneen kertaan, enkä tosiaan huomaa missä kirjoitusvirhe on 😀

  2. Salla kirjoitti:

    Enköhän ole käyttänyt sitten väärää kuva postauksessa! Nyt huomasin 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *