Hae
The Juurakko journal

Voiko läski olla yhteiskunnassa kaunis?

Paljon puhututtaa ylipainoisten ihmisten syrjiminen, toisin sanoen läskiviha, joka kukoistaa niin deittimarkkinoilla, työpaikoilla, kaveripiireissä ja valtoimenaan somen keskusteluissa. Helposti sitä ajattelee, ettei sitä itse ole koskaan itse huomannut, joten ei meillä päin ainakaan toimita näin. Joskus sitä ei kuitenkaan huomaa omia pieniä sanoja tai tekoja, mitkä ajavat ylipainoisia ihmisten ihmisarvoa alas. Voiko läski ihminen olla yhteiskunnan mielestä kaunis?

kaunis läski

Miten läskiviha näkyy

Läskiviha näkyy maailmassa hyvin konkreettisesti, lehtien kansia koristaa pääsääntöisesti urheilulliset hoikat ihmiset. Urheilullinen lihava ihminen tuntuu olevan monelle myytti, vaikka näen näitä ihmisiä salilla päivittäin, itseni mukaan lukien. Postaat itsestäsi kuvan sosiaaliseen mediaan kun olet täynnä onnea, mutta saat helposti kyseenalaistusta, miten voit olla onnellinen? Olethan lihava ja jos lihava on onnellinen, on se lihavuuden glorifiointia. Kaikki me tavoitellaan onnellisuutta elämässä, jos läski kokee onnellisuutta, olisi se sama, kuin hän ohjeistaisi myös muita lihoamaan. Hullunkurista eikö?

Sukulaisten kesken joulupöydän äärellä, otan lisää kinkkua ja saan kysyvän katseen. ”Haluatko varmasti ottaa lisää? Näköjään on jo kiloja tullut lisää.”, vastavuoroisesti laihduttuaan saa paljon kehuja. Kehuja ei ymmärrä miten vaarallista se voi olla, onko ihminen laihtunut syömishäiriön tai sairaiden johdosta? Miksi siihen pitäisi rohkaista?

Urheilullinen läski

Helposti kuvitellaan, että itsestään huoltapitävä, urheilullinen ja aktiivinen eläjä olisi hoikka. Koen itse olevani näitä, mutta hoikaksi en voi itseäni määritellä. Miksi läski ei voisi pitää itsestään huolta siinä missä hoikkakin? Lihavuuteen on monia syitä, mutta lihavat ihmiset eivät ole tilivelvollisia muille niistä.

Kuvitellaan tilanne, missä kaksi ihmistä on edessäsi ja kädessäsi on näiden kahden terveystiedot. Mistä voit olla varma kumpi on kumman? Kävin taannoin itse verikokeissa ja sain paremmat arvot, kuin ihmisellä, joka on treenannut viimeiset 13 vuotta. Ulkonäölliset seikat eivät ole niin yksiselitteisiä, hoikka ihminen voi syödä todella epäterveellisesti, kun lihava panostaa terveellisyyteen. Esimerkiksi viimeaikoina puhututtanut Niko Saarisen jakso ”Olet mitä syöt” ohjelmassa, Niko on rakenteeltaan hoikka mutta ruokatottumukset olisi helposti yhdistetty lihavaan ihmiseen.

Mieti, onko toisen kehon kommentointi todella tarpeen?

Tätä olisi kaikkien hyvä pohtia aika ajoin, miksi olisi tarpeen kommentoida toisen kehoa? Kehon kommentointi ei ole aina negatiivista, se voi olla tarkoitettu positiivisena asiana, mutta saa ainakin minut vaivaantuneeksi. Miksi joku haluaa sanoa mun kropasta mitään? Miksi laihtumisesta pitää kehua? Jos laihtumista tuodaan itse esiin, voit kehua toisen suoristusta, kehon sijaan.

Muiden ei tarvitse opettaa lihavuuden terveyshaittoja, jokainen niistä on itse tietoinen, vaikka pelkkä ylipaino ei ole portti sairauksien valtakuntaan. Painoindeksi määritelmänä on vanhentunut, voit olla sairaalloisen ylipainoinen olematta sitä todellisuudessa. Tähän vaikuttaa lihasmassan paino, jonka saa helposti selvitettyä Inbody -testeillä. Itse olen sairaalloisen ylipainoinen, painan alle 100 kg, mutta lihasmassani on reilusti yli normaalin, lähes 30 kiloa.

Teen kehoni eteen koko ajan töitä, mutta en siksi että yhteiskunta painostaa siihen, vaan siksi että haluan. Miksi minä olisin ihmisenä parempi hoikempana kuin nyt? Lihavuus ei vaikuta siihen, minkälainen ihminen olen.

Myös läski on kaunis ihminen piste.

Kyse ei ole glorifioinnista, vaan siitä, että voit olla onnellinen, kaunis ja urheillullinen, vaikka vaaka ei näytä kauneusihanteisiin sopivia lukuja.

Lue myös

Suihkurusketus ei ole lihaville?

Hei läski, ootko raskaana?

Kun käsitys ruokavaliosta mullistui

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.