Hae
The Juurakko journal

Mikä on muuttunut elämäntapamuutoksen aikana?

Moni asia on muuttunut siitä, kun aloitin elämäntapamuutoksen toukokuussa 2020. Tuolloin oli mennyt kuukausi synnytyksestä ja kipuilin raskauskilojen lisäksi meidän uutta arkea. Koin omaavani vankan tiedon hyvästä ruokavaliosta, mutta sen toteuttaminen oli hankalaa hektisen arjen keskellä. Suurin ongelma oli kuitenkin se, että koin epäterveellisen ruoan paljon paremman makuiseksi. Aikani ei riittänyt siihen, että saan vihersmoothien maistumaan yhtä hyvälle kuin sen laadukaan Helsinkiläisen purilaisen. Mikä sitten muuttui? Painonpudotus ei ole kilpajuoksua, vaikka niin aina yritin.

painonpudotus

majakaphotography

Painonpudotus ja sen ehdottomuus

Kun elämäntapamuutoksen on tarkoitus pudottaa ylimääräisiä kiloja, antaa ympäristö sekä oma mieli viestiä siitä, että ruokatottumuksien täytyy olla ehdottomia. Ruokavalio saa sisältää vain terveellisiä raaka-aineita, joiden ravintoarvojen hifistely on verrattavissa uskovaisen Jantterin ja  Paavin tapaamiseen ensimmäistä kertaa. Luulet löytäväsi mahtavan ruokatuotteen, jonka kalorit ovat alhaiset, ympäristö lyttää sinut silti, koska et huomannut sitä nanogrammaa sokeria mitä se silti sisältää.

Ympäristöstä tuleva paine ajatella tietyllä tavalla ajaa meidät myös ajattelemaan niin, painonpudotus on ehdotonta. Silloin ei herkutella yhtään ja katsotaan jokainen purnukka läpi piilosokerin varalta. Koska muuten sun painonpudotus ei onnistu. Muuten sä vain huijaat itseäsi.

Miten päästä irti ympäristön epärealistisista paineista

Ennen kuin luet enempää, haluan painottaa ettei ympäristön luomat paineet ehdottomuudesta pidä paikkaansa. Sä voit silti onnistua elämäntapamuutoksessa, vaikka pitäisit herkkuhetkistä kiinni ja kuuntelisit mitä sun kroppa sanoo. Olen nuoruudessa jo oppinut ettei raha kasva puussa ja vaikka ruokaa on ollut, sitä on syöty harvoin, mutta runsaasti kerralla. Oli normaalia, että muroja sisältävän aamiaisen jälkeen seuraava ruoka oli vasta kolmen aikaan iltapäivästä. Sen jälkeen tuli iltapala, mutta kaapilla oli toisinaan pakko käydä tankkaamassa hieman leipää. Opettelin aikuisiällä syömään sen viisi kertaa päivässä ja opettanut myös omat lapset siihen, koska niin on pitänyt tehdä. 

Vai onko? Jos sitä hetkeksi lopettaisi ympäristön ehdoilla toimimisen ja miettisi itselleen toimivinta ratkaisua. En voi väittää että olisin sitä yksin löytänyt, siksi oli todella tärkeä tuki ammattitaitoiselta Personal Trainerilta, joka tiedosti ettei ole vain yhtä oikeaa tapaa.

painonpudotus

majakaphotography

ELämäntapamuutos on paljon muutakin kuin ruokavaliota ja liikuntaa

Suurin oivallus elämäntapamuutoksessa oli jättää arvostelijat ja kaikkitietävät ihmiset huomioimatta. Etsiä se oma tapa toimia. Muistan kuinka ammattikouluni opettaja mainitsi, että hänelle sanottiin miten levittää persettä kilpaa siskonsa kanssa. Hän totesi myös, ettei vain osaa syödä salaattia ilman salaatinkastiketta. Ihan kuin se salaatinkastike oli se ainut syy, miksi se perse leviää? Minäkään en osaa syödä salaattia ilman kastiketta, enkä pidä oliiviöljystä kastikkeena. Jätin siis salaatit vähemmälle, kuin olisin vain lisännyt sitä salaatinkastiketta.

Se, että ymmärsin, ettei ruokavalion tarvitse olla ehdoton, oli valaisevaa. Kun sain vahvistuksen siihen, että herranjestas, käytä sitä salaatinkastiketta jos se saa salaatin maistumaan hyvälle, lisää puuroon mansikkahilloa, jotta se on hyvää. Niin miksi en tekisi niin? Suurimman työn olen tehnyt pääni sisällä ja antanut itselle luvan syödä näitä ”epäterveellisiä tuotteita”, jotta ne terveelliset raaka-aineet maistuvat hyvälle.

Kehoa täytyy kuunnella, joskus se kaipaa lepoa vaikka kalenteriin on merkattu tappotreeni. Joskus keho tarvitsee enemmän hiilareita tai niitä herkkuja, täysi kieltäytyminen tulee kostautumaan, joten tee hyviä valintoja milloin herkuttelet. Pääset lukemaan mun ruokavaliosta lisää täältä ja pätkäpaastoilusta täältä.

painonpudotus

majakaphotography

Mikä siis on muuttunut?

Elämäntapamuutoksen aikana on suurimman muutoksen kohteena ollut oma ajatusmaailma, miten olen osannut sulkea muiden mielipiteet ja ”faktat” ulkopuolelle. Tehnyt niitä asioita, jotka toimivat minulle ja on helppoja toteuttaa. Olen onnistunut muistamaan sen, että mikä on naapurin Pirkolle helppoa, ei välttämättä ole sitä minulle. Pyrin siihen, etten vertaa omia onnistumisia tai epäonnistumisia muihin ja toivon myös, ettei muut tuo näitä vertailuja keskusteluihin mukaan.

En varsinaisesta ole löytänyt liikunnaniloa tappotreeneistä, mutta rakastan kevyttä liikuntaa. CrossFit silti avarsi mieltäni ja uskon siinä olevan harrastus, joka ylläpitäisi liikunnaniloa myös siellä kovissa treeneissä.

Painonpudotus ei ole kilpajuoksua, jos ne kilot on tullut vuosien saatossa, ei ne myöskään lähde (terveellisellä tavalla) viikoissa. 

Olen onnistunut pudottamaan -10,6 kg kolmessa kuukaudessa ja kasvattanut lihasmassaani 1,4 kilolla. Se on upeaa, enkä ole joutunut kiristelemään hampaita tai jättänyt herkkuja syömättä. Olen käynyt Inbody testissä mittauttamassa kehonkoostumukseni, testi maksaa 30€ täällä.

Kumpa joku olisi sanonut minulle jo aikaisemmin, että älä kuuntele muita vaan tee omat valinnat. Eiku hei, onhan niin sanottu, en ollut vain valmis kuuntelemaan.

Lue myös

Painonpudotus: vaaka ei liiku, mutta kuvat puhuu puolestaan

Vinkit sokerihiiren painonpudotukseen

Ruuhkavuodet ja elämäntapamuutos

Voiko läski olla yhteiskunnassa kaunis?

Miten keho voi keskellä suuria muutoksia?

15 kommenttia

 1. Leenuska kirjoitti:

  Jotenkin tuntuu että sun matikka ei oikein laihdutusasioissa täsmää..

  Storyssa näytit inbody tuloksiasi ja niissä näkyi että painosi on laskenut kolmen kuukauden aikana kolmisen kiloa – ei suinkaan 10.6 kiloa. Joko valitset noita alku- ja päätospisteitä eri painoille ihan sattumanvaraisesti. Vai onko sulla ollut joku valtava loppukiri johonkin välitavoitteeseen aiemmin, missä olit paastonnut nesteet pois, ja jotka sitten Inbody testiin oli palautunut yhtä nopeasti kuin lähtivätkin? Itsekin sanoit Storyssa ”että nyt on paino lähtenyt vähän nousuun”. Viitisen kiloa olit saanut rasvamassaa pois, niin miksi siis puhut kymmenestä kilosta?

  Toisin sanoen: kuinka paljon juuri tänä aamuna painosi on tullut alas tuolta Inbodyn lähtömittauksestasi tai pt-projektin alusta? Kerro se.

  Ylipäätään on outoa että jos kerta sulla on vielä reilu parikymmentä kiloa kevennettävää siihen omaan tavoitteeseesi (BMI alle 30 mikä mahdollistaa rintaleikkauksen?) niin tuulettelet näitä menneitä välietappejasi pari päivää sen jälkeen kun olet palkinnut itseäsi viinillä, hampurilaisilla ja pizzalla edellisen viikonlopun..

  Olet nyt ainakin kaksi, ehkä kolme kertaa vuoden aikana mainostanut kuinka nyt olet löytänyt sen loistavan tavan tiputtaa painoa, ja kerrot että kymmenen kiloa on jo lähtenyt. Mutta niiden välissä olet taas ottanut samat kilot takaisin jopa korkoineen. Kannattaisiko kuitenkin rauhassa odottaa että pääset sen sinulle selvästi vaikeasti kräkättävän 90kg alle – ja ilman pt-projektia! – ja sen jälkeen vasta julistaa mihin suuntaan oikeasti olet menossa puolitoista vuotta kestäneessä muutosprojektissasi. Nyt vaikuttaa siltä että kierrät aina muutaman kuukauden välein samaa kehää missä otat jollain väliprojektilla kymppikilon pois ja se tulee sit samassa ajassa tai nopeammin takaisin.

  Viihdyttäväähän näitä on seurata, mutta ainakin kun vertaistukea ja inspiraatiota omaan projektiin yrittää hakea, niin tuntuu kyllä melkoiselta seuraajan/lukija aliarvioimiselta nämä sinun keksityt kymppikilon pudotuksesi.

  Tsemppiä jatkoon jokatapauksessa. Toivottavasti pysyvä muutos löytyy
  !

  L

  • Salla kirjoitti:

   Hei Leena, onko sulla kaikki ihan hyvin? Mun matikka toimii oikein hyvin, koska olen mitannut painonpudotusta aamupainosta aina samoilla specseillä. Viimeisin inbody testi otettiin iltapäivästä jolloin tietenkin olin syönyt, ei varmaan tarvitse kertoa että ihmisen paino nousee päivän mittaan kun syö? Kuten kerroin tässäkin postauksessa, ei painonpudotus ole ehdotonta, eli kaikki herkuttelu olisi pannassa. Siksi minulla on täysi oikeus ensimmäistä kertaa kolmeen kuukauteen juoda viiniä ja syödä yksi hampurilainen.

   Paino minulla nousi kaksi kiloa tästä -10.6 mittauksesta, mutta senkin selitti menkat, jota en sen enempää avannut storyssä. Miksi minun olisi tarvinnut? En ole ottanut painoa korkojen kera takaisin, mutta hienoa että olet ilmeisen intensiivisesti seurannut ja nähnyt tämän ulkoisesta olemuksesta. Olen kertonut hyvin rehellisesti omista tunteista blogissa, myös silloin kun elämäntapamuutoksessa on tullut takapakkeja.

   Mutta jatkossa Leena, sinun kannattaa keskittyä siihen omaan olemiseen ja vaikka käydä kurssia käytöstavoista sen elämäntapamuutoksen myötä.

 2. tintti kirjoitti:

  Paljon sun paino oli kun aloitit elämäntapamuutoksen, paljon se on nyt ja kuin paljon on vielä jäljellä laihdutusta?

  • Salla kirjoitti:

   Kun aloitin elämäntapamuutoksen paino oli noin 105 kg aamupainona. Onnistuin pudottamaan 10 kg, mutta huomasin miten en onnistunut pitämään liian tiukkaa ruokavalioita arjessa. Painoa tuli osittain takaisin ja nyt pt:n kanssa onnistuin pudottamaan 10,6 kg, armollisemmalla elämäntapamuutoksella aikaa pudotuksessa on mennyt pidempää kuin aikaisemmin, mutta se on ollut helpompi ylläpitää. 🙂 Painonpudotuksessa on kuitenkin vielä matkaa.

 3. JN kirjoitti:

  Minusta Salla nuo esitetyt kysymykset olivat asiallisia vaikka yleissävy terävä. Kirjoitit takaisin hyökkäävästi. Olet itse pitänyt esillä projektiasia siksi en ole samaa mieltä kanssasi että kukaan ei saisi kysellä tai kommentoida kriittisesti. Sinä olet valinnut julkisuuden tässä asiassa ja annat blogissasi neuvoja ja ohjeita ja mainostat palveluita niin on tärkeää tietää miten oikeasti menee. Toinen juttu mitä kysyn on kun kirjoitit saaneesi ulkoisia paineita ehdottomuudesta. Mitä tarkoitit keneltä? Olet ollut nettivalmennuksilla ja jos niitä tarkoitit niin eikö niiden idea ole että annetaan ulkoista tukea? Mainostit niitä mutta onko ne nyt kaikki mistä haluat sanoutua irti kun paineistavat sinua? Vai antaako läheiset sinulle kommenttia? Itse kirjoituksessasi ja myös aiemmista jäi kuva että enemmän omia ehdottomuuksiasi ja mielen vinksahduksia kuin muilta tulleita mutta myös että olet tosi herkkä sille että joku kommentoi tai neuvoo tai kyselee vaikeita. Toivottavasti löydät lempeyttä itsestäsi ja ympäriltäsi.

  • Salla kirjoitti:

   Ulkoisilla paineilla tarkoitin nimenomaan muita ihmisiä, jotka saattavat tuomita omaa tapaa tehdä elämäntapamuutosta. Nettivalmennukset ovat olleet ja on edelleen mahtavia ja voin niiden takana seistä. En toimi asiantuntijana jos jaan omia kokemuksia. Myös ruokavaliossa olen painoittanut, että olen kuunnellut itse ammattilaisia, olematta itse sellainen 🙂

 4. Leena kirjoitti:

  Siis ihan oikeasti lasket elämäntapamuutoksen alkamisen jälkeen saavutuksesi sen perusteella että missä se paino ylimmillaan kävi 😀 ???? Ihan loistavaa. Täytyypä muistaa ens kerralla kun laihdutan että ensin vaan sit hampparia naamaan ja paino ylös niin ai että kun hienoja muutoslukuja saan tauluun :)) Mahtava strategia!

  Et tunnu ymmärtävän sitä että esiinnyt jonkin sortin asiantuntijana mutta oot ihan pihalla, ja että kärsivällisyytesi tässä muutoksessasi on muutaman kuukauden luokkaa. Jos kolmen kuukauden projektin isoin oppi on se että älä kuuntele muita niin hyvin varmaan menee tulevaisuudessa.

  Onnea valitsemallasi tiellä, mutta ennustan sulla alkavan taas parin kuukauden jälkeen uusi projekti kun on taas vähän paino päässyt nousemaan. Tai sitten keskityt taas vaihteeksi kehopositiivisuuteen. Molempia on kyllä viihdyttävää seurata komediasarjan tavoin. Mutta jos some-vaikuttajan tiellä tai jonkin sortin painonhallinnan vertaistuen maailmassa haluat jatkaa, niin kannattaisi hankkia niitä oikeita tuloksia jossain välissä.

  Jätän kommentoinnin tähän mutta seurailen ja naureskelen sun jutuille kyllä jatkossakin. Eli seuraajaa et tässä menettänyt ei huolta.

  • Salla kirjoitti:

   En ole aloittanut elämäntapamuutosta syömällä hamppareita vaan oikeasti panostamalla oikeaan ruokaan. Siinä on kyllä vissi ero, vaikka paino lähti aluksi nousemaan. En ole asiantuntija jos kerron omista kokemuksista, olen myös tämän maininnut ruokavaliopostauksissa 🙂 Minä hankin koko ajan oikeita tuloksia tässä, kiitos huolenpidosta! Toivottavasti pääsen joskus myös näkemään sinun tuloksesi, voit vapaasti tägätä minut somessa niihin.

 5. Seija kirjoitti:

  Hei
  Minusta Leena kirjoittaa hieman jopa pilkkaavalla tavalla saavutuksia, jota olet saanut aikaan ,sekä tuon lisäkommentoinnin. Minulle olet antanut uskoa painonpudotusprojektiin,koska emme kaikki ole samanlaisia ja meille ei tule tuloksia samallatavalla. En tiedä miksi lähteä tälle linjalle kirjoituksissa,somessa voi yllättävänkin helposti loukata. Minulle on sanottu omissa ohjelmissa,että herkutreluhetki /päivä on sallittu.Ole ylpeä saavutuksista jota olet saanut ja seuraan tulevaisuudessakin sinun projektia. Olen jo keski-iän kohdilla,joten käytöstavat hämmentävät nykyaikana,tai niiden käyttämättömyys.

 6. Jenni - BMH kirjoitti:

  Tsemppiä painonpudotukseen ja näiden mielensäpahoittajien kanssa. Oot ihan huippu. ❤️
  Sua on ihana seurata ja on mahtavaa, että voin sanoa sua kollegaksi. ?

  https://bigmamashome.vaikuttajamedia.fi

 7. Yksi Ninni vaan kirjoitti:

  Hei Salla,

  Leena kirjoitti ikävään sävyyn, mutta olen kyllä myöskin hämilläni tavasta millä käsittelet palautetta ja kommentteja silloin kun ne eivät ole varauksettoman positiivia. Seuraan sinua silloin tällöin somessa ja olen blogisi tilaaja. Aluksi silloin keväällä 2020 tuntui että olit reippaasti ja rauhassa liikkeellä muutoksessasi ja taisit silloin kirjoittaa että vuoden loppuun asti on aikaa saavuttaa tavoitteet. Se oli aidon ja luonnollisen oloista ja tykkäsin kun kerroit avoimesti ruokavaliostasi ja muusta vaikka välillä oli takapakkia. Mutta sitten tulikin kova kiire kertoa saavutuksista jo kesän lopussa kun sinulla oli kai yhteistyö jonkun valmentajan kanssa. Tämän jälkeen oli hiljaista ja korostitkin kehopositiivisuutta ja puhuit häpeästä ja kehorauhasta laihduttamisen sijaan. Tärkeitä teemoja nämäkin. Välissä taisi olla joku toinen nettivalmennus. Sitten oli taas hiljaista ennen tätä viimeisintä projektiasi mihin olet nähtävästi panostanut tosi paljon aikaa ja rahallisestikin kun monta kertaa personal trainer tapaamisia ja crossfittia ja muuta vaikka yrittäjänkin arki ja lapset vievät aikaa. Se kaikki tuli vähän yllättäen. En ymmärrä miksi tämä pari kuukautta on ollut sinulle nyt taas niin iso projekti, mutta se on selvää että kova tarve on ollut saada tuloksia ja kertoa niistä. Mahtavaa että koet niitä saaneesi, mutta todella paljon tunnut myös nyt puhuvan siitä kuinka ulkopuolelta tulee paljon vääriä viestejä ja paineita ja että tärkeää kuunnella omaa kehoaan ja sitten jos joku kommentoi niin aika helposti ajattelet siitä kommentoijista aina pahinta. Välillä kirjoituksesi on hirmu vihamielisiä. Luen usein tekstejäsi niin että ajattelet muiden olevan koko ajan sinua vastaan.

  Ja ei Leena ole ainoa joka ei oikein pysy perässä että miten sinä näitä tuloksia lasket, kyllä minäkin joskus mietin että mistä alkuluvusta alat taas miinuskiloja laskemaan kun niin monta kertaa alkanut alusta. Jos kuitenkaan sinulla ei ole mikään kiire saavuttaa välituloksia ja katse on siinä rintaleikkauksessa joskus tulevaisuudessa niin miksi juuri nyt pitää sisältösi fokus olla noissa kiloissa ja niiden kymmenyksissä? Onko tässäkin takana joku kaupallinen yhteistyö mitä et ole vielä julkaissut? Itselleni ne tarkat kilot eivät ole olleet tärkeitä vaan se matka mitä kuljet joko eteenpäin tai välillä taaksepäin. Elämää kaikki.

  Toivon sinulle kaikkea hyvää ja on ollut kiva seurata toista perheenäitiä tuttujen murheiden parissa, mutta jos nyt rehellisesti sanon niin tämä viimeisen vuoden kehitys missä ihan vaan tavallisen bloggaamisen sijaan oletkin enemmän kliseinen some influenceri ja nyt myös some yrittäjä ja siinä sitten painonhallinta on jotenkin ihan hirveän isossa osassa ikäänkuin menestystarinaa mitä haluat itsestäsi kertoa. Vähän luotaantyöntävää minulle. Tämä kaikki on minun lukijansilmääni jo pakkomielteistä ja vähän liian tarkoituksenhakuista sen vuodentakaisen Sallan sijaan.

  Tarkoitan tällä kaikella sitä että blogisi sisältö on ollut paljon kiinnostavampaa kun se ei koko ajan pyörisi painoasioiden ympärillä. Ja jos vielä sallit niin onhan se kuitenkin tosiasia että tähän mennessä tämä puolentoistavuoden projektisi on ollut aikalailla ylös-alas menoa. Siksi Leenan yksi pointti oli hyvä että pitäisikö sinun vähän vähemmän korostaa että nyt on kaikki klaar ja sen sijaan ihan vaan antaa elämän mennä eteenpäin ja antaa ajan näyttää löytyikö ne ratkaisun avaimet tämän personal trainerin avulla. Leena sanoi monta asiaa rumasti mutta se ei tee niistä valhetta.

  Tapa miten olet tänään käsitellyt saamiasi viestejä ei anna sinusta hyvää kuvaa. Siksi pelkään vähän tätä kirjoittaa mutta halusin jotain sanoa kun olen pitkään blogiasi lukenut.

  Xo Xo,

  Ninni

  • Salla kirjoitti:

   Heippa Ninni, olen saanut useaan kertaan negatiivisia palautteita ja tämä taitaa olla ensimmäinen mihin vastaan tiukasti takaisin. Ikävää, että tämä oli ainut niistä kaikista viesteistä jonka näit :/ Olen toukokuusta 2020 saakka tehnyt elämäntapamuutosta samallalailla, en ole välissä lopettanut tai aloittanut uudestaan. Otteeni on ollut rauhallinen ja kirjoitin myös siitä, kuinka paljon työstettävää myös päänsisällä oli ja olen siinä kehittynyt valtavasti! Olen käynyt kaksi nettivalmennusta ja ne olivat molemmat samaa Ilona Siekkisen 30 days challenge, jonka puolesta voin vieläkin allekirjoittaa. Tarkka punnitsiminen oli kuitenkin haastavaa dietin jälkeen ja siksi vahingossa annoskoko muuttui. Kuten Ilona myös opettaa, ei elämäntapamuutos tai painonpudotus ole ikinä suora viiva alaspäin. Se paino joskus nousee, joskus laskee, se on elämää. Mielestäni olen ollut selkeä mistä olen katsonut painonpudotukset, mutta skarppaan tässä jos ulosanti ei ole ollut onnistunutta.

   Olen kertonut enemmän elämäntapamuutoksesta, koska sitä minulta on toivottu. Olen myös halunnut jakaa oivalluksia mitä PT:n kanssa olen ymmärtänyt, se syy miksi halusin PT:n oli se, etten oikein ymmärtänyt miksi paino nousi vaikka ruoka-aineet pysyivät samoina. PT:ssä ei ole takana kaupallista yhteistyötä, mutta tämä on ollut kyllä 3kk projekti.

   Haluan vielä pahoitella minkälaisen kuvan olet minusta tänään saanut, mutta koskaan ei tarvitse pelätä laittaa minulle viestiä, varsinkaan kun se on asiallisesti kirjoitettu.

 8. Seija kirjoitti:

  Lisään kommenttiini,että sinun ei mielestäni tarvtse pahoitella vastinettasi, jollakin muulla on peiliikatsomisen paikka. Myönteisiä tuulia elämääsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.